Skip to content

Дніпро своїх без допомоги не лишає

Марианна Стец

Марианна Стец

На програми соціального захисту жителів Дніпра у бюджеті міста 2017 року передбачено близько 67,4 мільйона гривень. Окремо на програму
«Родина героя» — близько 40 мільйонів.

Багатодітні родини, сироти, діти АТО, учасники бойових дій та АТО, чорнобильці, афганці, інваліди з дитинства – всі ці категорії громадян отримують пільги від державного бюджету. Але в Дніпрі вже не перший рік діють унікальні програми, за якими з місцевого бюджету всі ці люди отримують ще й адресну допомогу. Наше місто, як велика дружна родина, не залишає своїх без допомоги та уваги. Проте куди звернутися за допомогою не тільки пільговикам, але й пересічним громадянам у екстрених випадках? На яку підтримку від міста ми можемо розраховувати, розповіла «НМ» директор департаменту соціальної політики міської ради Людмила Козловська.

Найвищий рівень соціальної підтримки — у Дніпрі

— Якщо узагальнити, то такої соціальної підтримки, як у Дніпрі, немає в жодному українському місті, — розповідає Людмила Козловська. — Спеціалісти департаменту робили відповідний аналіз за підсумками робочих поїздок до Харкова, Вінниці, Києва, Одеси, Львова тощо. Виявилося, що таких сум адресної допомоги — ані індивідуальних, ані в рамках міських програм – не виділяє жодне місто, крім Дніпра. Можна порівняти й на місцевому рівні. Приміром, з обласного бюджету цього року на придбання санаторно-курортних путівок для дітей виділено 600 тисяч гривень. А з міського на оздоровлення дітей – 9 мільйонів. Цифри дуже красномовні. Наше місто фактично взяло на себе додаткові зобов’язання перед жителями, територіальною громадою.

До комплексної програми соціального захисту жителів міста входять також «Ветеран», «Турбота», програми для атовців, афганців, чорнобильців. Щороку департамент соцполітики надає до міського бюджету свої пропозиції щодо їхнього фінансування, але тільки після детального аналізу — де саме треба посилити підтримку, де з урахуванням наявних потреб пільгових категорій громадян можна зменшити або збільшити фінансування. Як приклад, Людмила Козловська розповіла про щомісячну адресну допомогу на оплату комунальних послуг від міста особам з інвалідністю 1-ї групи:

— Ці виплати постійно зростають. Минулого року місто доплачувало їм по 300 гривень, цього – по 500. Ми плануємо захистити бюджет, за яким такі ж виплати будуть надані і людям з інвалідністю 2-ї групи. Станом на 1 травня компенсація на оплату житлово-комунальних послуг для 1581 особи цієї категорії вже склала майже 2 мільйони 486 тисяч гривень. До речі, якщо у родині не один пільговик цієї категорії, а приміром, два, то з цього року місто надає кожному з них компенсацію. Тобто для таких родин виплата спочатку збільшилася на 200 гривень, а потім місто її ще й подвоїло.

Щороку ми розраховуємо потреби пільгових категорій за кожним видом адресної допомоги на наступний рік. 2017-го на придбання санаторно-курортних путівок для інвалідів з дитинства, дорослих та дітей, атовців загалом виділено 19 мільйонів гривень. Тендер уже відбувся, перші путівки люди отримали, причому для дітей передбачено ще й супровід дорослого родича. Також, крім допомоги на сплату ліків та лікування, путівки для оздоровлення отримали дніпровські афганці та чорнобильці – 200 людей уже їдуть до Трускавця та Бердянська.

Нагадую, ми визначаємо кількість необхідних путівок, виходячи із заяв на їхнє отримання від районних управлінь праці та соціального захисту населення. Щоб наступного року безплатно відпочити та оздоровитись, громадянам пільгових категорій необхідно звернутись із відповідною заявою до органів соціального захисту за місцем проживання. Можливо, дехто й досі не знає, що має таку можливість. Приміром, через те, що раніше, коли фінансували це виключно з державного бюджету, оздоровлення дійсно було не таке доступне. Але ж наразі Дніпро щороку збільшує фінансування витрат на придбання таких путівок.

У міста завжди є гроші на екстрену допомогу жителям

Як розповіла Людмила Козловська, за адресною допомогою звертаються й ті, хто не належить до жодної з пільгових категорій, але подолати складні життєві обставини самотужки неспроможні:

— Найчастіше у таких випадках люди звертаються особисто до міського голови Бориса Філатова та його заступника за профілем діяльності. За перші три місяці цього року звернулись майже дев’ять тисяч дніпрян. Усім їм надали допомогу загалом на сім мільйонів гривень. На останній сесії міськради було прийняте рішення про виділення додаткових семи мільйонів на подібні витрати. Велика подяка за це перш за все міському голові Борису Філатову та депутатам міськради. Тож тепер у нас знов є гроші, аби допомагати людям.

Звісно, буває, що заяву на матеріальну допомогу приносять до нас тільки тому, що є така можливість. Але це, мінімум, не дуже правильно. Адже в такому випадку її не зможуть надати тому, кому це дійсно необхідно. Приміром, кожний третій серед тих, хто приходить до нас, – онкохворий, багато дітей із ДЦП, батьки яких просять на дорогу реабілітацію…

Тим не менш будь-яка родина у складних життєвих обставинах може раз на рік звернутись за подібною допомогою. Для її отримання необхідно звернутися до міського голови або його заступника за напрямком діяльності з відповідним пакетом документів та підтвердженням викладених там життєвих обставин. Повірте, відмов дуже мало, і всі вони через те, що заявник протягом наступного місяця не надав нам відповідних документів. Хоча ми намагаємось вирішувати такі питання якомога швидше, самі виходимо на особистий контакт. Навіть якщо людина не може пересуватися самостійно, працівники районних управлінь допоможуть зібрати всі довідки.

В екстрених випадках питання вирішуються дуже оперативно.  Приміром, нещодавно нам зателефонував чоловік у стані повного відчаю – його шестирічному сину під час гри у дартс дротик потрапив в око. Ми звернулися до заступника міського голови Світлани Єпіфанцевої, допомогли батькові якнайшвидше зібрати всі документи, і сорок тисяч гривень цій родині було виділено. Зараз хлопчик в офтальмологічному відділенні лікарні імені Мечникова, йому зробили вже третю операцію. 20 тисяч гривень за це завдяки допомозі від міста родина сплатила, але ж маленькому пацієнту потрібна буде ще й тривала та дорога реабілітація. Тож, аби батькам не довелося знову звертатись із заявою та збирати довідки, розмір допомоги було збільшено відразу до 40 тисяч. Дай боже, щоб у дитини все склалося добре. Нас ще й досі емоції просто переповнюють, дуже приємно, що змогли вчасно допомогти.

Ветерани Другої світової отримають гроші замість «фестивалю»

Розповіла Людмила Козловська і про те, що напередодні 9 Травня працівники департаменту соціальної політики та районних управлінь соцзахисту відвідали кожного з 809 ветеранів — учасників бойових дій під час Другої світової:

— Кожного з них ми привітали із святом, побажали здоров’я та миру. Співали, розмовляли, згадували. Дуже порадувало, що молодь після цих відвідин попросила, аби їх і надалі залучали до таких заходів, адже емоцій було багато. Втішило те, що у переважної більшості ветеранів великі та дружні родини, тож старенькі доглянуті, їх люблять та шанують.

Особливе враження залишили відвідини вдів тих воїнів, що загинули під час Другої світової. Таких у Дніпрі залишилось усього шість, найстаршій 104 роки, «молодшим» — 96, 94… В гостях у однієї з них ми разом із заступником міського голови Світланою Єпіфанцевою співали пісні, інша дякувала за добре ставлення зі сльозами на очах. А сама аж світилася, адже місто її пам’ятає та шанує. Ми й самі сльози ледь стримували… Смачні подаруночки, набір постільної білизни – начебто й небагато, але ж для людей перш за все важлива увага. Ми пишаємось, що нам вдалося долучитися до цієї справи.

Крім подарунків, усі ветерани отримали до 9 Травня матеріальну адресну допомогу — 2500 гривень. Ще по тисячі вони отримають до Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни 22 червня та до Дня визволення України 28 жовтня, по 2500 – до Дня визволення Дніпропетровська 25 жовтня.

Можливим це стало саме тепер, коли за рішенням міськради 948 тисяч бюджетних гривень, передбачених для ветеранських організацій, спрямують на адресну допомогу безпосередньо ветеранам. Замість підтримки статутної діяльності таких організацій та матеріального заохочення їхніх працівників, замість сплати комунальних послуг «ветеранських» офісів та фінансування запланованих ними «фестивалів» місто використає ці гроші на потреби справжніх ветеранів. А не на задоволення чиїхось політичних амбіцій. Не буду стверджувати, що ці організації десь недопрацьовували, але як мінімум вони мали звітувати перед містом про те, як витрачають міські гроші.

Зараз у департаменті планується створення сектору, який буде контактувати з ветеранами, відслідковувати їхні особисті потреби та оперативно на них реагувати. Адже вік у цих людей поважний: наймолодшим по 94—95 років, найстаршому — 105. На жаль, вони від нас йдуть…

Але приходять інші. Сьогодні через АТО значно побільшало тих, на кого поширюється дія закону України про статус ветеранів війни та їхні соціальні гарантії. Це такі ж учасники бойових дій, вони так само захищають свою Батьківщину. І лише в Дніпрі є окреме міське управління, яке вирішує питання соціальної підтримки учасників АТО та їхніх родин. З бюджету для цього місто виділило 42 мільйони гривень. Дніпро своїх без допомоги не лишає.

Записала Ілона Полуніна

 

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра, Особое мнение

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: