Skip to content

Децентралізація – нові можливості для розвитку

Марианна Стец

Марианна Стец

Єврокомісар з питань європейської політики сусідства та перемовин із розширення Йоганнес Ган та віце-прем’єр Геннадій Зубко відкрили у Дніпрі Центр розвитку місцевого самоврядування.

Його створено за програмою «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону за підтримки Дніпропетровської облдержадміністрації. Це експертна та навчальна організація, яка допомагатиме вже створеним об’єднаним громадам та тим, які збираються об’єднатися.

У відкритті центру також взяли участь віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, посол Європейського Союзу, голова представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі, голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов та голова облдержадміністрації Валентин Резніченко.

У Центрі розвитку місцевого самоврядування працюватиме команда експертів – юристи, фахівці з децентралізації та регіональної політики, культури, охорони здоров’я. В експертів можна буде отримати відповідь на будь-яке питання з децентралізації. Тут проводитимуться семінари та тренінги.

Віце-прем’єр Геннадій Зубко привітав Дніпро та регіон з такою значною подією.

— Децентралізація, започаткована Президентом України Петром Порошенком, дозволяє передати важливі інструменти та можливості для розвитку на місцях. Центр – це нові сервіси, нові можливості для розвитку, — зазначив він і додав, що за прикладом Дніпра ще 25 подібних центрів запрацюють в інших регіонах України до кінця року.

Посадовець висловив особливу подяку європейським партнерам за те, що допомагають створювати справді європейську Україну.

ЄС вже спрямував близько 200 мільйонів євро на підтримку децентралізації в нашій країні. «Ці інвестиції принесуть справжню користь українцям, — зазначив Йоганнес Ган. – Саме громада знає, що справді потрібно людям. Важливо підвищувати рівень лідерів громад, тому цей центр важко переоцінити».

ЄС надасть Україні новий транш в розмірі 50 мільйонів євро, зокрема на подолання наслідків конфлікту на сході країни, зазначив під час брифінгу у Дніпрі Йоганнес Ган. Наразі Україні вже виділили 400 мільйонів євро допомоги, в першу чергу гуманітарного профілю. Важливий напрямок — підтримка громад, куди переміщалися переселенці із зони АТО, а також громадських організацій, у тому числі тих, які займаються боротьбою з корупцією і підтримують свободу ЗМІ.

— Ми й надалі підтримуватимемо Україну, — підкреслив єврокомісар.

Михайло Сергєєв 

Категория: Новости Днепра, Новости политики Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: