Skip to content

Дніпрянам розповідали про вулиці міста

Марианна Стец

Марианна Стец

У центрі міста його жителям та гостям розповідали про походження назв вулиць Дніпра

Про це повідомили в «Агентстві розвитку Дніпра«.

 

Лекції відбулися у рамках міні-фестивалю «Цей квартал». Почавши з перехрестя Троїцької та Червоної, представники «Агентства розвитку Дніпра» понад чотири години розповідали містянам та перехожим про походження назв вулиць та про історичних постатей, чиїм ім’ям вони названі. Історики, учасники акції, ґрунтовно відповідали на запитання усіх зацікавлених.

 — Саме такий особистісний підхід до містян має найбільшу ефективність, – зазначив співробітник «Агентства розвитку Дніпра», директор Інституту історії Дніпра Олег Репан. – Невимушене спілкування і, навіть, дискусії стосовно того чи іншого погляду. Адже багато людей, нажаль, навіть не замислюються над тим, яку саме назву носить та чи інша вулиця. Тому ми намагаємось робити їхні прогулянки містом більш цікавими.

Історики від початку року тиждень за тижнем допомагають мешканцям та відвідувачам міста стати більш обізнаними в історії походження назв вулиць Дніпра.

– Ми розповідали про Андрія Фабра, губернатора в середині XIX століття, завдяки якому були створені насадження і гарні бульвари на центральному проспекті, — долучається до розмови Гліб Стрижко, студент-історик, співробітник «Агентства розвитку Дніпра». — Також усі бажаючі могли дізнатися про одну з найдавніших вулиць – Старокозацьку, яка в кінці XVIII століття згадується на генеральних планах міста; про українського мецената, засновницю дитячої лікарні – Надію Алексєєнко; про діяльність січових стрільців у Дніпрі та багатьох інших історичних та важливих з топонімічної точки зору та впливу людей. І повірте, коли починаєш розповідати, ще жодного разу ми не бачили в очах співрозмовників байдужість. Бо іноді ставлять, дійсно, неочікувані питання».

Неабияку зацікавленість викликала відповідь про те, що перші металургійні заводи в місті будували бельгійці і французи. Будували на бельгійські і французькі капітали, за допомогою власних інженерів та за своїми кресленнями.

 — Саме так, – зазначає краєзнавець та історик, співробітник «Агентства розвитку Дніпра» Валентин Старостін. – Заснування цих металургійних заводів призвело до зростання кількості населення майже у 2,5 рази. Відповідно, розбудовувалась інфраструктура міста – з’явилися перший (бельгійський) трамвай та перша (французька) електростанція. Наприкінці XІX століття в місті вже працювали консульства Бельгії, Франції та Німеччини. Виникнення цих консульств першочергово було пов’язано з обсягами іноземних інвестицій у нашому місті».

Співробітники «Агентства розвитку Дніпра» пообіцяли, що крокуватимуть цим шляхом і далі. Ділитимуться своїми знаннями про минуле, сучасне та майбутнє міста.

 

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: