Skip to content

В Дніпрі вшанували пам’ять депортованих кримських татар

Юлия Мухина

Юлия Мухина

У 73-тю річницю депортації кримськотатарського народу у ДніпроОДА вшанували пам’ять жертв репресій. Учасники тематичного круглого столу обговорили трагічні сторінки історії кримських татар та їхні нинішні проблеми в  анексованому Криму.

«Сьогодні важливо привернути увагу світу – та згодом притягнути до відповідальності тих, хто знову влаштовує терор в Криму. Адже зараз кримськотатарський народ знову зазнає масштабних репресій та утисків з боку окупаційної влади. З міркувань безпеки десятки тисяч кримських татар знову були змушені залишити свої домівки та виїхати з Криму. Для деяких із них Дніпропетровщина стала новим домом», – зазначив радник голови ДніпроОДА Віталій Литвин.

Учасники круглого столу підготували тематичні вірші, пісні та відеоролики. Разом зачитали молитву та вшанували жертв депортації хвилиною мовчання.

«Проводимо таку зустріч вже вдруге. Сподіваємося, це стане традицією, адже важливо доносити спільноті правдиву інформацію про депортацію кримськотатарського народу», – зазначив Віталій Литвин.

У зустрічі взяли участь представники ДніпроОДА, національно-культурних товариств, духовенства.

«Це болісна тема. У 1944-му з Криму було депортовано майже половину татар, серед них – і мої родичі. Найцінніше, що вони могли з собою взяти, це Коран – «конституція» нашого життя, – розповів Дервіш Халіл. – Мої близькі пройшли важкий шлях, щоб повернутися на історичну батьківщину. Знадобилися десятки років. Нині вони мешкають у Криму і, не зважаючи на складну ситуацію там, покидати дім більше не збираються».

18 травня – річниця депортації кримських татар. Під час її головної хвилі протягом двох днів свої домівки вимушено залишили більше 180 тисяч людей.

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: