Skip to content

Як у Дніпрі врятуватися від супербактерій?

Марианна Стец

Марианна Стец

Вберегти пацієнтів від проблем допоможуть важливі заходи з інфекційної безпеки, які активно впроваджують  у лікарнях Дніпра

До вирішення питань, що ігнорувалися роками, долучилася міська комісія з моніторингу інфекційної безпеки в усіх лікувальних закладах з залученням незалежних експертів, фахівців та науковців. Через загрозливу ситуацію з поширенням стійких до антибіотиків бактерій прийнято рішення про створення спеціальної міської програми та єдиного плану дій з найновіших підходів до інфекційної безпеки кожного мешканця Дніпра. Незабаром на базі Дніпропетровської медакадемії запрацює перший в Україні  навчальний центр з інфекційної безпеки.

Про те, що у Дніпрі склалася критична ситуація з біобезпекою й до цього часу у влади міста відсутня достовірна інформація щодо випадків інфікування в лікарнях, першими забили тривогу самі медики. Однією з головних причин є те, що мікробіологічний нагляд за внутрішньолікарняними інфекціями в стаціонарах та інфекційний контроль за об’єктами зовнішнього середовища проводиться не в повному обсязі. Тож пацієнти, лікуючись у стаціонарах міста, можуть інфікуватися золотистим, гемолітичним, епідермальним стафілококом, сальмонелою та іншими бактеріями, грибками та вірусами, які стійкі до майже всіх відомих препаратів.

Щоб вирішити проблему, Дніпро активно долучається до комплексного моніторингу внутрішньолікарняних інфекцій, ініційованого Всеукраїнською радою захисту прав та безпеки пацієнтів. Заплановано додаткові бактеріологічні дослідження в різних лікувальних закладах міста, у тому числі дитячих, хірургічних, акушерських стаціонарах, які покажуть реальну наявність різних  небезпечних супербактерій та мікроорганізмів.

Проведений аудит інфекційної безпеки виявив, що деякі види бактерій взагалі не визначаються, тому стійкі супербактерії в лікарнях просто повсюди, у тому числі на руках медиків, інструментах і навіть у дезінфікуючих речовинах. Відсутність же комплексного нагляду призводить до неправильного призначення антибіотиків та вирощування нових супербактерій. Особливо небезпечно те, що дезінфіктанти можуть бути просто недієвими та фальсифікованими, оскільки закупаються низької якості, тобто відбувається банальна крадіжка коштів при закупівлі таких розчинів.

— Вирішення проблеми бактеріологічної безпеки вимагає відвертості, об’єктивності та конструктивності, як з боку медиків, так і влади міста, — звертає увагу заступник міського голови, директор департаменту охорони здоров’я населення міськради Андрій Бабський. – Оскільки міська влада Дніпра це добре розуміє, ми  негайно почали розробляти заходи з контролю інфекційної безпеки в лікарнях. За дорученням міського голови Бориса Філатова департамент ініціював створення спеціальної комісії з моніторингу інфекційної безпеки в лікувальних закладах, до складу якої увійшли незалежні експерти, фахівці, науковці. Прийнято рішення про створення спеціальної міської програми та єдиного плану дій з найновіших підходів до інфекційної безпеки кожного мешканця Дніпра. Незабаром на базі Дніпропетровської медакадемії запрацює перший в Україні  навчальний центр з інфекційної безпеки.

Актуальну тему з медичною спільнотою міста обговорювали під час експертних круглих столів. Медики поділяють занепокоєність проблемою інфекційної безпеки й готові робити все, щоб ні вони самі, ні пацієнти не інфікувалися в медустановах різними вірусами та бактеріями. Першим важливим результатом роботи нової комісії, стало розроблення  протоколів поведінки медиків з забезпечення інфекційної безпеки.

— Це так звані комплексні стандартні операційні процедури, в тому числі щодо обробки медінструментів, обладнання, які відповідають усім європейським нормам, — говорить голова комісії, заступник головного лікаря КЗ «Дніпровський міський центр здоров’я» Павло Мамай. — Для їх впровадження спочатку взяли три лікувальних заклади. Перед кожною установою поставлено завдання відпрацьовувати стандарти на основі комплексних заходів  для окремого підрозділу. Наприклад, міській лікарні №9 – стандарти проведення процедур у маніпуляційних кабінетах, пологовому будинку №1 – у пологових відділеннях, а лікарні невідкладної медичної допомоги – в реанімаціях. Своїми напрацюваннями лікувальні установи поділяться між собою. А далі вже така практика пошириться і на інші лікарні міста.

За словами Павла Мамая, нерідкі випадки, коли лікування антибіотиками одного хворого обходиться до 5 тисяч грн. на день, а вони зовсім не діють, оскільки пацієнт має стійкі до цих ліків бактерії. Тож до призначення препаратів спочатку необхідно визначити бактерії, а потім призначити той антибіотик, до якого бактерія має чутливість, а значить, загине.

Андрій Бабський зазначає, що перші результати відповідної роботи вже надала міська лікарня №9. Комісія ретельно опрацьовує проведену роботу, розробить рекомендації та проконтролює їх дотримання, тобто лікарня пройде тест на інфекційну безпеку. Для більш ретельного та постійного контролю дотримання інфекційної безпеки, спільної боротьби з супербактерією будуть створені  відповідні комісії у кожному лікувальному закладі.

— До речі, розрахунки ВООЗ свідчать про 15 тисяч інфікувань в лікарнях Дніпра щороку, а реєструється менше двохсот випадків, — зазначає Андрій Бабський. –  Знання реальної ситуації з приводу рівня інфекційних хвороб допоможе вчасно і ефективно призначити лікування та врятувати сотні життів дніпрян. У випадку виявлених неякісних дезінфектантів або антибіотиків матеріали передаватимемо для розслідування до правоохоронних органів.

До речі, інформацію та консультативну допомогу з питання інфекційної безпеки вже зараз можна отримати за телефонами: (067) 814-99-11, (099) 049-00-90.

Ольга Кардаш

Категория: Новости Днепра, Новости здоровья Днепра, Особое мнение

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: