Skip to content

Хто захистить студентів у гуртожитках?

Анна Заикина

Анна Заикина

У Дніпрі існує більше ста гуртожитків, у яких проживає приблизно п’ятнадцять тисяч студентів. Молодіжна рада Дніпра опитала 400 студентів, дізнавшись, із якими проблемами стикаються мешканці гуртожитків. Результати опитування обговорювалися за круглим столом, що відбувся вчора в міській раді.

На заході, ініційованому Молодіжною радою, зібралися представники студентства та громадських організацій. Піднімали питання цілодобового доступу до гуртожитків, корупції, побутових умов та облаштування гуртожитків. Присутні отримали правові коментарі та поради від юристів і представників патрульної поліції.

На сьогоднішній день гостро постала проблема доступу до гуртожитку після 11-12 години ночі. За результатами опитування, 68% студентів Дніпра стикаються саме з цією проблемою. У Законі України не прописано, що вхід до гуртожитків у нічний час має обмежуватися. Однак інспектор патрульної поліції Павло Карманов повідомив:

– Якщо студента не пускають до гуртожитку в нічний час, це не вважається кримінальним чи адміністративним правопорушенням, але його можна зафіксувати рапортом, на підставі якого – захищати свої права.

Його колега Анна Карпеченкова додала, що найчастіше пограбування всередині гуртожитків або на території студмістечок трапляються у нічний час, тому такі правила вводяться перш за все заради безпеки студентів. У той же час вона погодилася, що перебування на вулиці у нічний час може загрожувати життю студента, тому, якщо не вдається домовитися з вахтером, можна викликати поліцію.

На заході наголосили, що кожен студент має право отримувати субсидію на проживання в гуртожитку, яка оформляється на термін не більше 12 місяців. 63% опитаних жалілися на те, що, крім власне плати за проживання, студентів примушують робити «благодійні внески» на розвиток гуртожитку. Голова ГО «Студентські гуртожитки Дніпра» Іван Омеляненко пояснив:

– Студент може відмовитися здавати гроші, і виселити його за це ніхто не має права. Інша річ, що від Міністерства освіти не виділяються гроші на ремонт гуртожитків, тому це питання – до нього. А поки, на жаль, підтримання їх у належному стані стає справою самих мешканців. Якщо гроші не поступатимуть, то наші гуртожитки просто розваляться.

І все ж благодійні внески лишаються благодійними, тому якщо у студента вимагають гроші, погрожуючи виселенням, можна звернутися по допомогу до Центру правової допомоги у Дніпрі чи до поліції.

Наступна проблема – наявність спеціальних місць для паління, з якою зіткнулося 78,1% опитаних. У ст. 175 Кодексу України про адміністративні правопорушення вказано, що на території навчальних закладів та студмістечок заборонено палити взагалі. З боку поліції за паління у заборонених місцях передбачено попередження або штраф (до 170 грн – за перше порушення, до 340 грн – за повторне). Також можна звернутися до ради студентів гуртожитку, і порушник отримає догану або навіть буде виселений.

Опитування показало, що проблеми у роботі ліфтів помітили 91,7% студентів, непристосованість гуртожитків для людей з інвалідністю – 87,2%, неприйнятні побутові умови – 77,6%,заборону мати електроприлади – 74%.

Після круглого столу представники студентства отримали інформаційний плакат «Права і обов’язки мешканців студентських гуртожитків». Його розповсюдять по гуртожитках Дніпра.

Найголовніша порада студентам: варто уважно читати договір ще перед поселенням, щоб збори коштів або внутрішній розпорядок гуртожитку не стали сюрпризом. І, якщо права мешканця гуртожитку все ж порушуються, негайно звертатися до компетентних органів.

Іван Омеляненко підкреслив:

– Студенти бояться скаржитися, тому що думають, що їх виженуть з гуртожитку. Однак якщо проти адміністрації, яка порушує права студентів, постане не одна людина, а сотні, то адміністрація нічого не зможе зробити.

Захистити права студента допоможе поліція. Також можна повідомити про порушення раду студентів свого гуртожитку або університету, Молодіжну раду Дніпра (сайт організації – mrd.dp.ua). За юридичною консультацією або для представлення своїх прав у суді – звернутися до Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (dnipro.legalaid.gov.ua).

Анна Заікіна, фото Андрій Кисляк

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: