Skip to content

Як врятуватися від кліщів

Марианна Стец

Марианна Стец

З потеплінням пробуджується не лише природа, а й кліщі. Практика свідчить, що уже з середини квітня через укуси паразитів реєструються перші випадки тяжкого захворювання. Як уникнути проблеми, розповів лікар-інфекціоніст Володимир Чумак.

— Кліщ може бути збудником двадцяти інфекцій, найнебезпечніші з яких енцефаліт та хвороба Лайма, або кліщовий бореліоз, — звертає увагу фахівець. — Зараження найчастіше відбувається на дачах, у лісі, лісопарковій зоні, місцях відпочинку на територіях міст та селищ, а також на присадибних ділянках за місцем проживання. На жаль, кліщ добре пристосовується до помірних кліматичних умов і досить поширений у нашій області. Цього року на Дніпропетровщині вже зафіксовано п’ять випадків укусів кліщів. Тож, перебуваючи на природі, треба бути уважними і дотримуватись певних правил.

Як проявляється хвороба

Характерною для укусу кліща є невеличка пляма, яка поступово збільшується. Існують три стадії захворювання. Найлегша – перша, коли можна пролікуватися без ускладнень. Друга і третя стадії потребують курсів антибактеріальної терапії.

Першими ознаками є втома, озноб, підвищення температури тіла, головний біль, ломота в м’язах, виражена слабкість і втомлюваність. Характерна скутість м’язів шиї. У частини хворих з’являються нудота і блювота, в окремих випадках можуть бути першіння в горлі, сухий кашель.

Як вберегтися від кліща

При виїзді на природу:

— одяг має бути максимально закритий (сорочки з довгими рукавами, з високим коміром, довгі брюки, закрите взуття);

— бажано, світлий — на ньому легше помітити кліща;

— використовуйте засоби, що відлякують комах і кліщів;

— не сідайте на землю;

— оглядайте шкіру і одяг після прогулянок.

Видалення кліща

Якщо виявили паразита на шкірі, його необхідно акуратно видалити: в рукавичках за допомогою пінцета. Намагайтеся його не роздавити, оскільки можливе зараження через неушкоджену шкіру. Місце присмоктування обробіть йодом або медичним спиртом.

При укусі кліща треба обов’язково звернутися до лікаря-інфекціоніста незалежно від самопочуття, причому навіть у тих випадках, коли паразит був швидко видалений з поверхні тіла. Якщо самостійно не змогли його видалити, негайно зверніться в травмпункт, де зроблять все необхідне.

Кліщі часто присмоктуються до домашніх тварин, тому навесні та влітку необхідно оглядати чотирилапих після прогулянки.

Вакцин для профілактики бореліозу поки не розроблено. У більшості випадків симптоми можуть бути зупинені за допомогою антибіотиків, особливо якщо лікування проводиться на ранніх стадіях хвороби.

Рецепты из конверта

Как вытащить клеща

Личным опытом поделился наш читатель Андрей Романенко.

«Надо аккуратно взять клеща пинцетом и плавно поворачивая в одну сторону (по часовой стрелке или против нее) легонько тянуть вверх, — пишет он. — «Душить» паразита, смазывая место укуса маслом, не стоит. Клещ погибнет, но минут через 20–30. Смысла ни в том, ни в другом действии нет, так как при укусе инфицирование (если клещ был переносчиком заразы) уже произошло, в первые же секунды. Лучше постараться как можно быстрее добраться до ближайшего травмпункта или поликлиники, где хирург или инфекционист извлекут паразита, быстро и не раздавив его. Последнее очень важно, так как появляется возможность отнести клеща на анализ в санстанцию или частную лабораторию. Там можно узнать, переносчиком каких инфекций он является, чтобы назначить лечение. А доморощенными способами, как правило, удается извлечь паразита только по частям. Однажды во время пикника клещ укусил моего брата, вынуть его целым мы так и не смогли. Но хорошо смазали место укуса спиртом, йодом, а через время еще и зеленкой. Так что все обошлось».

Юлія Бабенко, фото автора

 

Категория: Новости Днепра, Новости здоровья Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: