Skip to content

Борис Філатов зустрівся з постраждалими та ліквідаторами аварії на ЧАЕС (ФОТО)

Юлия Мухина

Юлия Мухина

25 квітня, напередодні 31-х роковин аварії на Чорнобильській АЕС, у Дніпровській мерії зібралися близько сотні постраждалих і ліквідаторів катастрофи, а також активістів чорнобильського руху.

Міський голова Дніпра Борис Філатов вручив борцям із радіацією 20 почесних медалей
«Захисник Вітчизни» і закликав усіх не допускати спекуляцій на темі Чорнобильської трагедії.

«Щороку ми декілька разів збираємося в цій залі. І ви розумієте, що міська влада з вами. Вперше за довгий час чорнобильцям виділили 2 квартири. Це маленький, але крок. Сподіваємося, що наступного року їх буде вже більше», – сказав очільник Дніпра.

Свого часу Дніпро став першим містом в Україні, де на муніципальному рівні ухвалили програму підтримки постраждалих від аварії на ЧАЕС. Наразі ця програма – одна з найкращих за рівнем фінансування в Україні.

Так, цьогоріч на виконання заходів Комплексної програми соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи
(на 2017-2021 роки), виділяється понад 9,3 млн грн. Це майже на 2 млн більше, ніж було торік. Левова частка коштів – видатки на матеріальну допомогу. Після
збільшення на понад півмільйона гривень їхня загальна сума сягає 2,4 млн
грн. Гроші отримують 1,2 тис. інвалідів-ліквідаторів.

За словами голови міської спілки «Союз Чорнобиль України» Ігоря Турчина, фінансування від міста надважливе.

«До 26 квітня 1135 вдів отримають по 2 тис. грн. Наше місто – одне з
небагатьох, де є такі виплати, і щороку вони зростають. Загалом сума на
це збільшена майже на 600 тис. і становить понад 2,2 млн грн. До 14
грудня 850 інвалідів-чорнобильців отримають таку ж матеріальну
підтримку. Також місто взяло на себе зобов’язання фінансувати санаторне
лікування і для учасників ліквідації аварії другої категорії і виділило
1,8 млн грн», – повідомив Ігор Турчин.

За його інформацією, цьогоріч майже 300 постраждалих другої категорії поїдуть до Бердянська, Трускавця та санаторіїв на території Дніпропетровської області.

Також чималі кошти – 1 млн грн – місто виділяє на лікування та придбання ліків для чорнобильців. Це – чи не єдиний випадок такої підтримки на рівні міста. Коштом міського бюджету в Дніпрі також вдалося зберегти щомісячну адресну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг дружинам (чоловікам) померлих громадян, які постраждали внаслідок ЧАЕС. Її збільшили з 300 до 500 грн. Загальна сума фінансування становить 1,8 млн грн.

Довідка. Катастрофа на Чорнобильській атомній електростанції сталася 26 квітня 1986 року о першій годині 23 хвилини. Тоді майже 7 тис. дніпрян брали активну участь у боротьбі з наслідками вибуху реактора. Нині в місті мешкає понад 6,8 тис. осіб, які постраждали внаслідок тих подій. Із них 4,5 тис. є ліквідаторами катастрофи.

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: