Skip to content

Що робити, аби не втратити субсидію

Юлия Мухина

Юлия Мухина

Опалювальний сезон скінчився, а це означає, що почався перерахунок субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

Про це під час телефонної лінії «Міська влада на прямому зв’язку» повідомила директор департаменту соціальної політики Дніпровської
міської ради Людмила Козловська.

За її словами, на кінець опалювального сезону, порівняно з його початком, кількість тих, хто отримував таку державну допомогу, у Дніпрі збільшилася майже на 53 відсотки:

«Якщо на 1 жовтня 2016 року в місті мали субсидії 76 тисяч 409 домогосподарств, то на кінець опалювального сезону їхня кількість зросла майже до 117 тисяч. Вперше за її призначенням звернулись трохи більше
29 тисяч осіб».

Як пояснила Людмила Козловська, ті споживачі, які отримували субсидію в опалювальний період, матимуть її й надалі за умови, що не відбулося суттєвих змін у складі сім’ї та протягом минулого року в родині не було разових витрат на суму понад 50 тисяч гривень. У такому випадку субсидія перераховуватиметься автоматично, тож
ні подавати заяву ще раз, ні приходити до районного управління праці та соцзахисту не треба. Про суму перерахованого на неопалювальний період обов’язкового платежу можна буде дізнатися вже наприкінці травня.

А от якщо у складі сім’ї або кількості прописаних у житловому приміщенні відбулися зміни, про це необхідно повідомити якомога швидше. Серйозність цієї вимоги, за досвідом працівників соцзахисту, не всі добре розуміють. Навіть якщо життєва ситуація складна і, здавалося б, не до папірців, все одно треба повідомити про зміни вчасно, які б вони не були, радісні чи навпаки.

Серед наведених прикладів невчасного повідомлення про зміни у складі родини був і такий. Відразу після народження дитини від молодої мами пішов чоловік. Виїхав з будинку, полишивши дитину, колишню дружину і тещу. Психологічний стан жінок зрозуміти нескладно, тож і недивно, що їм навіть на думку не спало повідомити про цю подію службу соцзахисту. Так вони й жили у власному будинку, отримуючи вагому субсидію, головним чином на опалення. А через три роки після того, як чоловік пішов,
жінки вирішили прописати в будинку дитину, і управління соцзахисту через взаємодію з іншими державними установами отримало інформацію, що розмір нарахованої субсидії вже аж три роки не відповідає наявному складу родини, кількості мешканців та рівню їхніх доходів. У підсумку ця родина отримала «зайвої» субсидії на 40 тисяч гривень.

Повертати їх державі всі й одразу не треба, але все одно доведеться. Робитимуть це ті, кому держава ці гроші перераховувала, тобто компаніям — надавачам житлово-комунальних послуг. Але ці ж компанії знімуть їх у свою чергу з особових рахунків цієї родини, тобто там з’явиться чималенький борг, який жінкам доведеться сплачувати вже самостійно.

Ще одне застереження від працівників соцзахисту – якщо вам нараховується субсидія, не забувайте своєчасно сплачувати призначений обов’язковий платіж, щоб там не сталося. Навіть хвороба та інші складні життєві ситуації не є вагомою причиною, аби не платити обов’язковий внесок, визначений державою. Якщо цю суму не сплачувати, призначення субсидії буде скасоване автоматично. Як це і сталося в однієї з тих, хто зателефонував на пряму лінію, аби пояснити:

«Я ж два місяці хворіла, тож і не платила…»

Звісно ж, жодних прізвищ журналістам не назвали, але наведені як приклад ситуації не такі вже й нетипові. Тож пам’ятаймо – якщо відбулись якісь зміни у складі родини та мешканців житла, про це необхідно обов’язково повідомити районне управління праці та соціального захисту населення. Аби самим собі не створювати проблем.

Ілона Полуніна

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: