Skip to content

Експерти назвали основні проблеми лікувальних закладів Дніпра

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

Про те, що сьогодні найбільше турбує фахівців, кореспонденту «Нашого міста» стало відомо під час першого в своєму роді круглого столу у міській раді, де були  представлені попередні результати дослідження стану інфекційної безпеки в лікувальних закладах міста та напрямки  боротьби з внутрішньо лікарняними інфекціями.

У заході взяли участь заступник міського голови, директор департаменту охорони здоров’я Андрій Бабський, Заслужений лікар України, голова депутатської комісії з питань охорони здоров’я Євгенія Дітятковська, голова Моніторингового комітету з інфекційної безпеки Віктор Сердюк, представники Національної Академії Медичних Наук України, Всеукраїнського Моніторингового комітету з інфекційної безпеки, голова комісії з інфекційної безпеки м. Дніпро, представники Дніпровської медичної академії, керівники лікувальних закладів,  представники Держпродспоживслужби відділу лабораторних досліджень, Центру громадського здоров’я.

«Такий захід важко переоцінити,  адже інфекційна безпека – це, передусім, здоров’я містян, — наголосив Андрій Бабський. — Департамент охорони здоров’я населення міськради відгукнувся на пропозицію експертів, науковців, громадськості обговорити таке вкрай важливе для всієї країни та Дніпра питання внутрішньолікарняних інфекцій. Сподіваюся, що провідні експерти допоможуть нам створити так званий  план інфекційної безпеки лікувальних закладів міста, який, можливо, буде оформлений як міська програма «Чиста медицина – безпечна медицина». Мета одна – щоб пацієнти, лікуючись у медзакладах, були захищені».

Дніпро став першим містом України, де вже розпочато впровадження моніторингу інфекційної безпеки у лікарнях.

Президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк звернув увагу на те, що останнім часом почали з’являтися дуже стійкі до всіх антибіотиків бактерії, віруси, грибки, які викликають багато побічних ефектів.

«Ми разом з експертами розробили спеціальний інструментарій для визначення стану інфекційної безпеки того чи іншого лікувального закладу, що сьогодні  надзвичайно актуально, — прокоментував фахівець. — Він повністю відповідає всім європейським стандартам. Моніторингова програма для аудиту інфекційної безпеки вже впроваджується у лікарні № 9, пологовому будинку № 1 та в лікарні невідкладної медичної допомоги. Зокрема, це дотримання чистоти медичних процедур (медичне приладдя, операційні).  Раніше не існувало системи контролю в цьому питанні, та завдяки керівництву Дніпра проблему зрушено з місця».

Подібні моніторингові програми впроваджуватимуться й у інших лікувальних закладах міста. Більш детально про подію та проблемні моменти з даної теми – у одному з номерів газети «Наше місто».

Юлія Бабенко.

 

Категория: Новости Днепра, Новости здоровья Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: