Skip to content

В яких аптеках Дніпра можна отримати безкоштовні ліки

Марианна Стец

Марианна Стец

На початку квітня в Україні стартувала Урядова програма «Доступні ліки», за якою пацієнти з певними захворюваннями зможуть отримати ліки безкоштовно або з незначною доплатою

На реалізацію проекту уряд виділив загалом півмільярда коштів. За словами заступника міністра охорони здоров’я Романа Ілика, скоро люди будуть на сто відсотків забезпечені найбільш необхідними лікарськими засобами.

– Міністерство охорони здоров’я сформувало чітку національну політику забезпечення населення лікарськими засобами, – говорить Роман Ілик. – Стратегічний документ розроблявся тривалий час. Зараз він поданий на затвердження урядом, щоб визначити чіткі пріорітети забезпечення населення ліками до 2025 року. Невід’ємна його складова — оновлений національний перелік, затверджений відповідним рішенням уряду. Тепер ми можемо забезпечити  найнеобхіднішими медикаментами пацієнтів лікарень та амбулаторій. Ціна на одні і тіж самі ліки в Україні та Європі відрізняється суттєво. На прикладі проекту ми хочемо показати, як держава, піклуючись про хворих людей, допомагатиме їм.

Визначено три види захворювань, на які поширюється акція “Доступні ліки”: серцево-судинні, цукровий діабет ІІ типу (близько мільйону хворих приймають ліки для зниження рівня цукру в крові) та бронхіальна астма (приблизно 10 тисяч хворих, серед яких багато дітей). Саме ці захворювання найдільше впливають на показники смертності населення.

Щоб отримати безкоштовні ліки, потрібно звернутися до лікаря. Він видасть спеціальний рецепт на необхідний медикамент. Після цього препарат можна взяти у аптеках із позначкою “Доступні ліки” безкоштовно або із частковою доплатою. Якщо хворому потрібні більш сильні ліки, він може отримати його, заплативши лише різницю між цими ліками та запропонованим йому препаратом. Рецепт дійсний протягом місяця.

 – Проект набиратиме обертів поступово, – зазначає заступник міністра охорони здоров’я. – Аптечні заклади видаватимуть ліки хворим. А держава компенсуватиме аптекам вартість цих препаратів. Продовжується заключення угод з аптеками, що погодились взяти участь у акції. Кошти державного бюджету були передані для області в залежності від кількості населення. Потім у кожній області вирішується, проти яких саме захворювань необхідно більше ліків. Ми будемо моніторити хід виконання цього завдання. Протягом двох місяців будемо вносити необхідні корективи. Восени проведемо перерозподіл коштів: якщо в якійсь області процес реалізації проекту дуже повільний, відправимо гроші в ту область, де він швидше.

В акції можуть брати участь будь-які аптеки, незалежно від форми власності. Але, за словами Романа Ілика, щоб проект запрацював, потрібно ще трохи часу. Виробник повинен зробити достатню кількість ліків. Потім їх привезуть до аптечних закладів, список яких ще доповнюється по мірі того, як до акції приєднуються нові учасники.

 – В нашій області повністю організований процес впровадження цього проекту, – розповідає заступник директора з фінансових питань департаменту охорони здоров’я Вікторія Кулик.  – На сьогодні всі бюджети отримали не лише річні призначення, а й фінансування за квітень. 54 заклади Дніпропетровщини, де здійснюють амбулаторну виписку рецептів, беруть участь у програмі. Підписані договори зі 167 аптеками.

МНН (міжнародні непатентовані назви) діючих речовин, які входять до програми реімбурсації:

  1. Серцево-судинні захворювання: Аміодарон (Amiodarone), Амлодипін (Amlodipine), Атенолол (Atenolol), Верапаміл (Verapamil), Гідрохлортіазид (Hydrochlorothiazide), Спіронолактон (Spironolactone), Фуросемід (Furosemide), Дигоксин (Digoxin), Еналаприл (Enalapril), Ізосорбіду динітрат (Isosorbide dinitrate), Карведілол (Carvedilol), Клопідогрель (Clopidogrel), Метопролол (Metoprolol), Нітрогліцерин (Glyceryl trinitrate), Симвастатин (Simvastatin) та Бісопролол (Bisoprolol).
  2. Бронхіальна астма: Беклометазон (Beclometasone), Будесонід (Budesonide) та Сальбутамол (Salbutamol).
  3. Діабет ІІ типу: Метформін (Metformin) та Гліклазид (Gliclazide).

Повний перелік аптек Дніпропетровщини, які беруть участь у акції, їх адреси та номера телефонів можна переглянути тут: http://dozoda.dp.ua/site/index.php?newsid=4527.

Перелік лікувальних закладів, де пацієнтам виписують рецепти, можна завантажити за посиланням: http://dozoda.dp.ua/site/index.php?newsid=4528.

Маріанна Стець, фото автора

Категория: Новости Днепра, Новости здоровья Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: