Skip to content

Як у Дніпрі отримати ліки безкоштовно?

Inna Vnukova

Inna Vnukova

Дніпро готовий до впровадження урядової програми «Доступні ліки», що повинна стартувати 1 квітня. Про це у міськраді розповіли  начальник відділу з організації первинної медичної допомоги департаменту охорони здоров’я населення ДМР Тетяна Квітницька та головний спеціаліст відділу Тетяна Кравець.

Фахівці департаменту відзначили, що порівняно із аналогічною програмою  забезпечення безкоштовними ліками хворих на гіпертонію, цього разу перелік лікарських препаратів буде значно розширено не тільки для саме цієї групи пацієнтів. З 1 квітня отримати безкоштовно життєво необхідні ліки із затвердженого МОЗ України переліку зможуть також хворі на діабет 2-го типу та на бронхіальну  астму.  Тобто у Дніпрі матимуть можливість отримати свої повсякденні ліки безкоштовно 380 тисяч хворих на серцево-судинні захворювання ( в тому числі 307 тисяч гіпертоніків), 22,8 тисяч хворих на цукровий діабет 2 типу та 6,5 тисяч хворих на бронхіальну астму. Очікується, що перелік тих  ліків, що оплачуватимуться державою, оприлюднять 3-4 квітня. Причому перелік цей не остаточний, його доповнюватимуть на підставі постійного вивчення потреб пацієнтів. Нагадаємо, що у випадку, якщо пацієнт обере дорожчий за вказаний у переліку препарат, безкоштовний рецепт все одно можна буде використати, просто сплативши різницю у вартості за свій рахунок.

А поки що дніпровські медики запрошують усіх нас до сімейних лікарів – ну хоча б просто познайомитися.  Адже саме ці лікарі, що працюють на 1-му рівні надання медичної допомоги, і надаватимуть рецепти на безкоштовні препарати. Навіть у випадку, якщо пацієнт вже на обліку у профільних фахівців 2-го та 3-го рівня надання медичної допомоги, їхнє завдання – надати хворому консультативний висновок, на підставі якого рецепт виписуватиме  сімейний лікар.

Охоронці нашого здоровія, до речі, дуже сподіваються, що реальна можливість отримати безкоштовні ліки приверне до себе увагу й тих, хто вже звик  лікувати себе сам – за допомогою «бабусиних» порад, телепрограм та інтернету.  Так, невеличке попереднє медичне обстеження необхідне, але воно не забере багато часу і, як запевнили медики, не потребує грошей. Але саме на підставі цього дослідження сімейний лікар визначиться із призначенням стратегії збереження вашого здоровія, аби запобігти появі серйозних  хронічних хвороб. І якщо для цього потрібно буде тимчасово або постійно приймати нескладні лікарські препарати, — саме за програмою «Доступні ліки» ви зможете отримати їх в аптеці безкоштовно.

Категория: Новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: