Skip to content

1 квітня у Дніпрі стартує Всеукраїнська програма відшкодування вартості ліків

Юлия Мухина

Юлия Мухина

Про це 30 березня під час прес-конференції повідомила начальник відділу з організації первинної медичної допомоги департаменту охорони здоров’я населення Дніпровської міської ради Тетяна Квітницька.

Посадовець зазначила, що програма «Доступні ліки» є урядовою й відшкодування вартості медпрепаратів (реімбурсація) передбачене для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою.

«Це не пілотний проект і не тимчасова акція, а перший етап впровадження всеукраїнської  програми із забезпечення населення доступними ліками, коли держава сплачує частину чи повну вартість препаратів, найбільш затребуваних громадянами. Обрані три групи захворювань, при правильному спостереженні яких на амбулаторному етапі можна запобігти важким ускладненням, передчасній смерті. Тому і стоїть завдання своєчасно лікувати хворобу так, щоб це було доступним для пацієнта і не обтяжувало його сімейний бюджет», – сказала Тетяна Квітницька.

За її словами, реімбурсація впроваджуватиметься відповідно до затвердженого Національного переліку основних лікарських засобів. До його складу входять 21 міжнародна непатентована назва або діюча речовина для лікування серцево-судинних хвороб, бронхіальної астми та цукрового діабету ІІ типу, рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

«Тобто, це не назви ліків, а діюча речовина, на основі якої вони виготовляються і на яку держава затвердила оптово-відпускну ціну. В аптечних мережах вже є реєстр таких цін на 21 позицію. За рецептом лікаря центру первинної медико-санітарної допомоги пацієнту в аптеці запропонують низку ліків з різною вартістю. Держава повністю компенсує витрати на придбання найдешевшого лікарського засобу, який подав заявку на участь у програмі «Доступні ліки». Тобто, пацієнт матиме змогу отримати такий препарат безкоштовно. Дорожчий  препарат, вартість якого не перевищує граничну референтну ціну, людина може отримати, доплативши різницю  між  мінімальною та роздрібною вартістю обраних ліків. Якщо пацієнт захоче придбати інші препарати, до складу яких не входять затверджені в реєстрі діючі речовини, то він робитиме це власним коштом. Тобто, у пацієнта є вибір – отримувати препарати безкоштовно або частково сплачуючи їхню вартість в рамках програми «Доступні ліки», чи самотужки купувати собі ліки», – пояснила представник департаменту охорони здоров’я населення міськради.

Наразі вже понад 150 аптечних закладів зголосилися брати участь у програмі.

«Для аптек це абсолютно добровільний процес. Вони укладають із центрами угоду на відшкодування вартості виданих ліків. Плануємо, що мережа аптек, які братимуть участь у проекті, буде розгалуженою і люди не матимуть проблем із тим, щоб отримати доступні ліки. Пільгові рецепти виписуватимуться сімейними та дільничними лікарями. Для цього пацієнту необхідно звернутися до свого лікаря. Якщо хворий тривалий час його не відвідував, йому необхідно буде пройти мінімальне обстеження: зробити, наприклад, кардіограму, загальні аналізи, спірографію (для хворих на бронхіальну астму) тощо. Якщо пацієнт спостерігався у вузькопрофільних фахівців на вторинному і третинному рівнях надання медичної допомоги (ендокринолог, кардіолог, пульмонолог тощо), то йому слід взяти у них консультативне заключення і з ним йти до лікаря в амбулаторію для безперешкодного отримання пільгового рецепта. В ньому буде вказана діюча речовина, а не торговельна назва препарату. Тому закликаємо містян, які страждають на зазначені хвороби, не зволікати, потурбуватися про своє здоров’я, лікуючись препаратами за доступною ціною», – наголосила головний спеціаліст департаменту Тетяна Кравець.

 

Категория: Новости Днепра, Новости здоровья Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: