Skip to content

Ювілейна «Січеславна» почалася!

Юлия Мухина

Юлия Мухина

15 березня  стартував  традиційний  фестиваль-конкурс  на здобуття вищої театральної нагороди  Придніпров’я «Січеславна-2017».

Це ювілейний, ХХV фестиваль, тому він має свої особливості. Розпочався він у Кривому Розі,  де своє мистецтво покажуть театри – академічний драми та музкомедії ім. Т.Шевченка, академічний музично-пластичних мистецтв «Академія руху» та  лялькарі. Потім «Січеславна» переїде до Кам’янського, де журі подивиться вистави академічного  музично-драматичного театру ім. Л.Українки. У фестивалі візьмуть участь Павлоградський драматичний театр ім. Б.Захави,  п’ять театрів і студентські вистави Запоріжжя.

З 21 березня    починається  перегляд вистав «Січеславни-2017»  у Дніпрі. Всі театри міста представлять найкращі премєри  нинішнього сезону, а також   будуть і студентські роботи. Всі зацікавлені фестивалем читайте афішу у нашій газеті,  і ви не пропустите  подій і вистав, вартих вашої уваги.

Судити вистави цього року буде поважне журі  у складі: Ганна Веселовська, доктор  мистецтвознавства,  професор Київського Національного університету  театру, кіно та телебачення ім. І.Карпенка-Карого (голова журі);  Майя Гарбузюк,  кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри театрознавства та акторської майстерності Львівського національного університету ім. І.Франка та артист  Львівського академічного українського музично-драматичного театру ім. М.Заньковецької  народний артист України  Григорій Шумейко.

Цікаво, що урочиста  церемонія нагородження  переможців цього ювілейного року проводитиметься відразу по закінченні переглядів вистав у міжнародний день театру 27 березня у приміщенні Дніпропетровського академічного театру ім. Т. Шевченка о 16 годині.

За годину раніше у зимовому  садочку театру  відкриється виставка робіт сценографів Придніпров’я.  Це  дуже важлива подія, адже часто буває, що  робота сценографа  є чи не основною складовою успіху спектакля. Ми зможемо побачити  макети оформлення знакових вистав такого видатного майстра,  як заслужений діяч мистецтв України Іван Шулик, — «Майстер і Маргарита» М.Булгакова,  «97» М. Куліша, «Конотопська відьма» Г. Квітки-Основ’яненка та інші. Ляльки знаменитого далеко за межами нашого міста Віктора Нікітіна займуть чільне місце в експозиції.

Художники представлять і свої нездійснені, тільки омріяні роботи, приміром, «Собор»  О. Гончара у Володимира Миколюка. Побачимо і вдале його оформлення  останніх  вистав у театрі драми і комедії – «Лесная песня» Л. Українки та «Vita bella! Жизнь прекрасна!» А.Менчелла, а також  ескізи оригинальних костюмів Світлани Югової  в «Лесной песне» та інших виставах.   Робота сценографа  Марії Ткаченко завжди помітна на сцені молодіжного театру «Верим!» і неодноразово відзначалася «Січеславною», навіть здобувала Гран-прі. Поруч з нею тепер працює   і молода художниця Марія Пашкурова, яка добре себе показала у виставах «Последний срок» В. Распутина і «Самоубийца» М. Ердмана, де вона створила дуже виразні  костюми.

Є і ретро-сторінка з роботами Ірини Ткачено, яка у свій час закладала нові засоби виразності сценографії у Дніпропетровському ТЮГу.

Будуть представлені театральні  художники Запоріжжя, Кривого Рогу. Така  виставка у нас проводиться вперше, і хочеться, щоб вона стала початком традиції, бо талановитих сценографів треба знати – вони того варті.

Тетяна АБРАМОВА

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: