Skip to content

Новий погляд на класику національної літератури

Анна Заикина

Анна Заикина

9 березня до Дня народження Кобзаря у Театрі опери та балету відбулася прем’єра опери «Назар Стодоля», що поєднала у собі Шевченкову спадщину та сучасне українське мистецтво.

На сцену проектувалися тривимірні варіації картин, а у холі театру влаштували справжню книжково-художню виставку. Роботи Юрія Євдущенка, Олександра Нем’ятого, Анатолія Жежера, Олександра Рєзніка та інших узяли з архіву Музею українського живопису. Головний критерій відбору картин – національний колорит та близькість до атмосфери оперної постановки. Галерея-книгарня «Чорна ящірка» виставила на продаж сучасні літературні видання.

Тарас Шевченко написав п’єсу «Назар Стодоля» у 1843 році, а оперу на її сюжет створив композитор Костянтин Данькевич у 1960 році. Організатори цьогорічного проекту спробували осучаснити класичний твір Кобзаря. Режисер постановки Жанна Чепела пояснила:

— Він і художник, і поет. У ньому злито усе. І ми намагалися поглянути на Шевченка іншими очима, зняти з нього звичний, шароварний пафос. Хочемо показати світ його твору, світ його внутрішніх переживань – і з точки зору художника, і з точки зору драматургії.

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: