Skip to content

Мешканці Дніпропетровщини поступово відмовляються від послуг ЖЕКів

Юлия Мухина

Юлия Мухина

Підрахувати витрати на утримання будинку, розробити кошторис, визначити розмір квартплати – хазяйнувати в багатоповерхівці можна самостійно. Для цього достатньо створити ОСББ. Цьогоріч на Дніпропетровщині з’явилося 25 нових ОСББ, усього в області – понад 2,6 тисячі. Найбільш активними є жителі Дніпра, Кривого Рогу, Жовтих Вод, Марганцю, Нікополя та Павлограда.

Про це повідомили в прес-службі ДніпроОДА.

Мешканці Дніпропетровщини поступово відмовляються від послуг ЖЕКів – і беруть керування житлом у свої руки. Це новий рівень управління багатоквартирними будинками.

«Мешканці багатоповерхівок можуть самостійно управляти власним будинком та вибирати собі постачальників послуг. Все більше жителів Дніпропетровщини йде цим шляхом. Процес об’єднання в ОСББ нескладний, але тут повинна бути ініціатива самих людей. Цьогоріч в області створено уже 25 ОСББ, усього в регіоні – понад 2,6 тисячі. За цим показником регіон посідає перше місце в Україні», – зазначив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

Найбільш активно ОСББ з’являються у Дніпрі, Жовтих Водах, Кривому Розі, Марганці, Нікополі та Павлограді.

Зокрема, у Нікополі – майже 500 ОСББ. Це понад 70% всіх житлових будинків міста. Цьогоріч в ОСББ тут об’єдналися 100 сімей по вул. Дружби, 14. Відтепер мешканці 6-під’їздного будинку самі відповідають за умови свого проживання.

«Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків – це здорово. Ми самі обираємо, з ким, як, і за які кошти утримувати наш дім, – розповідає керівник новоствореного ОСББ Галина Іванова. – Це вже друге ОСББ, яким буду опікуватися. Перше очолюю два роки. За цей час умови проживання в нашому будинку суттєво покращилися. Ми замінили проводку, електрощитові, відремонтували козирки, в одному під’їзді встановили нові двері. Дозволяють економити кошти енергозберігаючі лампи».

Держава сприяє створенню об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Зокрема, вона відшкодовує частину кредиту, залученого на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів. У 2016 році майже 70 ОСББ Дніпропетровщини отримали 4,6 мільйона гривень кредиту на придбання енергозберігаючих вікон, індивідуальних теплових пунктів, лічильників тепла й води.

Категория: Новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: