Skip to content

До уваги ветеранів АТО, членів їхніх сімей та вимушених переселенців!

Olexiy Bezuglyy

Olexiy Bezuglyy

Шановні читачі! Ми відкриваємо нову рубрику для ветеранів АТО, членів їхніх сімей та вимушених переселенців. У кожному номері нашої газети кваліфікований юрист, правозахисник Юлія Сегеда надаватиме безплатні консультації з правових питань, які у вас виникатимуть. Надсилайте питання на електронну адресу: [email protected], і жодне з них не залишиться без відповіді.

Закордонні паспорти: правила єдині для всіх

«Я — переселенка з Макіївки Донецької області. Звернулася до одного з місцевих паспортних столів щодо оформлення закордонного паспорта для доньки, яка проживає зі мною. Там сказали, що для цього переселенець має знайти документ з минулого життя, на якому є державна печатка. Посвідчення водія або якусь перепустку на підприємство. Паспорта громадянина України і довідки переселенця недостатньо. Моя Ілона тепер невиїзна. Бо у неї немає ніякого минулого з державним штампом. Підкажіть, чи законно це? Чому паспорта недостатньо для того, щоб підтвердити наше громадянство?

Вікторія Ф.»

Порядок отримання закордонного паспорта регулюється Порядком оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, який був затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 7 травня 2014 р. №152 (в редакції постанови КМУ від 16 листопада 2016 р. №1001).

Відповідно до п. 35 вказаного Порядку для оформлення паспорта для виїзду за кордон в Україні подаються такі документи:

1) паспорт громадянина України (для особи, яка досягла 14-річного віку та проживає в Україні);

2) свідоцтво про народження — у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон особі, яка не досягла 14-річного віку;

3) документ, що посвідчує особу законного представника, — у разі подання документів законним представником, крім випадків, коли законним представником є один із батьків;

4) документи, що підтверджують сплату адміністративного збору, або оригінал документа про звільнення від його сплати;

5) у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон особі, яка не досягла 12-річного віку, або особі, яка не може пересуватися самостійно у зв’язку з тривалим розладом здоров’я, — одну кольорову фотокартку.

Після прийняття до розгляду заяви-анкети та доданих до неї документів працівник підрозділу ДМС здійснює заходи з ідентифікації особи, на ім’я якої оформляється паспорт для виїзду за кордон. Ідентифікація особи здійснюється на підставі даних, отриманих з відповідних баз даних, тобто автоматично без вашої участі. Потім працівник підрозділу ДМС приймає рішення про оформлення паспорта для виїзду за кордон або про відмову в його оформленні.

Додаткових документів, як-то «будь-який з печаткою», законодавством не передбачено. Я раджу вашій доньці звернутись до відповідного підрозділу Державної міграційної служби за своїм теперішнім місцем проживання з документами, які є в переліку, та вимагати складання заяви. У разі отримання письмового рішення про відмову у видачі закордонного паспорта, звернутись до суду, але вважаю, що при наявності паспорта громадянина України ви отримаєте паспорт для виїзду за кордон, бо необґрунтована відмова може бути вами оскаржена у суді.

Увага!

«Я отримав статус УБД, мої побратими не отримали землю, хоча звертались та писали заяви.  Чи є шанс її отримати та чи є сенс подавати документи?

Іван Малій»

Відповідь на це питання — наступного тижня!

Категория: Особое мнение

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: