Skip to content

Заблокують соцмережі «ВКонтакте» та «Однокласники» й переглядатимуть переписку

Юлия Мухина

Юлия Мухина

Президент доручив Кабміну розробити ряд законів, які дозволять швидко і без проблем блокувати сайти. У першу чергу йдеться про заборону в Україні російських соцмереж – «ВКонтакте» і «Однокласники». Технічно це доволі складно, але можливо.

Про це повідомляє сайт www.nu.org.ua

Експерти кажуть: розкручується маховик, який призведе до суттєвого обмеження доступу в інтернет і свободи слова.

Детально техзавдання для Кабміну виписано в рішенні РНБОУ. Частину указу засекречено, але у відкритій частині є норма про те, що Кабмін зобов’язаний впровадити блокування провайдерами за рішенням суду певного інформаційного ресурсу або сервісу. Встановлено термін: законопроект повинен з’явитися в середині травня. Аналогічний законопроект готується і у Верховній Раді – спрямований на знищення соцмереж і незалежних сайтів.

Перший крок до блокування сайтів уже зроблений. У законопроекті про українську мову (він зареєстрований в січні депутатською групою з різних фракцій) є норма про те, що всі сайти в країні повинні працювати виключно українською. Якщо норма буде порушена, сайт зможуть закрити на законних підставах.

Іще один пункт указу Президента:

«Правоохоронні органи повинні отримати повноваження видавати розпорядження для провайдерів про фіксування і зберігання (від 90 днів до трьох років) даних, необхідних для розкриття злочину».

Ідеться про те, щоб під виглядом боротьби з терористичною загрозою внести зміни до КПК і дозволити поліції переглядати всю нашу переписку в електронній пошті, месенджерах і зобов’язати провайдерів видавати ці дані та IP-адреси.

Але будь-який виступ на ток-шоу, де прозвучать критичні по відношенню до влади заяви, стане дорогою до кримінальної справи про держзраду з передачею до суду. Будь-яке слово можна розцінити як заяву, що підриває авторитет держави або посягає на інформаційну безпеку.

Одразу після президентського указу з’явилася пропозиція радника глави МВС Зоряна Шкіряка про те, що потрібно заблокувати російські соцмережі «ВКонтакте» і «Однокласники». Вони за популярністю лідирують в Україні – охоплення становить 67% і 51% відповідно, за даними factum group.

Проте влада може обійтися і без відповідного закону: якщо зрозуміють, що його буде складно провести через Верховну Раду, уряду достатньо буде видати постанову для Держкомтелерадіо, обов’язкову для виконання.

А поки готується база для заборони соцмереж, ними активно користуються представники держорганів. Своя сторінка в «ВКонтакте» є у Президента Петра Порошенка – там дублюються офіційні повідомлення з поправками на молодіжну аудиторію. Користуються «ВКонтакте» і регіональні відділення Нацполіціі. На своїх сторінках вони розповідають про свої успіхи і використовують їх як майданчик для спілкування. Наприклад, бажаючі вступити в поліцію дізнаються у майбутніх колег про екзамени, а діючі співробітники обговорюють нюанси трудового законодавства.

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: