Skip to content

У Павлограді виявили групу шахраїв, які виготовляли пристрої, що знижують показники лічильників комунальних послуг

Марианна Стец

Марианна Стец

У Павлограді виявили групу шахраїв, які, переробляючи лічильники, «допомагали» жителям Дніпропетровщині уникати оплати за комунальні послуги

Троє правопорушників спеціалізувалися на переробці лічильників води, газу та електроенергії. З 2015 року вони виготовляли та реалізували пристрої, що допомагали значно зменшити вартість комунальних послуг. Керівних організації – 35-річний павлоградець, який раніше не був притягнутий до кримінальної відповідальності. Правоохоронні органи проводили моніторинг споживання ресурсів, завдяки якому виявили таку нелегальну діяльність.  Щоб знайти шахраїв, поліція провела цілий комплекс оперативно-розшукових заходів.

– Діяльність цих людей завдала значних збитків нашій державі, – наголошує старший оперуповноважений в ОВС Управління карного розшуку ГУНП в Дніпропетровській області Дмитро Патрелюк. – Шахраї працювали на досить високому рівні. Вони мали спеціальну освіту, здібності у програмуванні. Нічим окрім такої нелегальної діяльності не займалися. Детальні консультації та замовлення їхніх послуг здійснювалися через мережу Інтернет та за телефоном. Інструменти, якими користувалися шахраї, вилучено. Зараз проводяться заходи щодо встановлення розміру збитків, які завдали шахраї.

На веб-сайті шахрайської організації було розміщено зразки готової продукції та детальна інструкція з користування пристроями. Продаж здійснювався поштовими переказами на території всієї України. Поліція вже встановила понад 5 тисяч замовників. Повні контактні дані усіх цих людей вже знаходяться у розпорядженні слідства.

Вартість одного лічильника складала близько 10 тисяч гривень. Окрім цих пристроїв було виявлено схеми, прилади для зупинки лічильників та пломбіратори зі змінними кліше з усіх областей України. Також оперативники знайшли документи, які підтверджують незаконність діяльності організації.

Діяльність правопорушників уже припинено, але вони поки що на свободі. Свою провину не визнають. У поліції зазначають, що шахраїв затримають лише після того, коли остаточно буде визначено розмір збитків, які вони завдали. Покарання залежить від кваліфікації злочину. Частина 1 Статті 188 Кримінального Кодексу (викрадення електричної і теплової енергії шляхом її самовільного використання) передбачає штраф у розмірі від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 17 до 34 тисяч гривень), або виправні роботи на строк від двох років. Частина 2 цієї ж статті передбачає покарання у вигляді ув’язнення до трьох років. У разі додаткової кваліфікації цих дій за Статтею 190 (шахрайство) – покарання у вигляді від 3 до 8 років позбавлення волі.

Клієнтам шахраїв теж не уникнути покарання за цими ж статтями. Але воно буде трохи меншим, ніж для самих павлоградських «умільців».

Маріанна Стець

Категория: Криминал, Новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: