Skip to content

Щороку онкологічні захворювання діагностують майже у 4% дніпрян

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

Про це повідомив головний хірург департаменту охорони здоров’я населення Дніпровської міської ради Олександр Новіков.

«З одного боку це сумна статиста, бо всі ці випадки діагностуються вперше, — зазначив він. – Та за останні роки кількість випадків раннього діагностування зросла вдвічі, і це обнадіює. Так, у 2015 році при профоглядах виявлено 42 онкопатології, у 2016 – вже 97. Тому профілактичні огляди у лікарів переоцінити неможливо. Бо це можливість виявити онкологію на ранніх стадіях. Тому закликаємо містян дбайливо ставитися до свого здоров’я, вчасно відвідувати лікаря, проходити огляди, навіть якщо вони не відчувають явного дискомфорту в організмі. В першу чергу людина сама за себе відповідає, особливо треба бути онкологічно настороженими тим, в кого близькі родичі мали таку хворобу».

За словами головного онколога Дніпропетровської області Віталія Машталера, у чоловіків на першому місці — рак легень, на другому – рак шкіри і на третьому – колоректальний рак (товстого кишечника та прямої кишки), далі – рак передміхурової залози та шлунка.

Жінки найчастіше хворіють на рак молочної залози, на другому місці – рак шкіри, на третьому – колоректальний рак, на четвертому – рак тіла матки і на п’ятому – рак шийки матки.

«Рак – це не вирок, і ми, лікарі, давно про це говоримо, — наголосив він. — Після радикального лікування пацієнти живуть достатньо довго. Отож, щоб побороти злоякісні утворення, необхідно виявити їх на ранніх стадіях розвитку. Екологія, неправильне харчування, малорухливий спосіб життя, паління, стреси, генетика – це те, що провокує ракові захворювання. Люди повинні нормалізувати стиль свого життя».

Юлія Бабенко, фото автора

 

Категория: Новости Днепра, Новости здоровья Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: