Skip to content

У Дніпрі відбулася презентація книги Тараса Березовця про анексію Криму

Марианна Стец

Марианна Стец

Вперше у Дніпрі український політтехнолог, журналіст і письменник Тарас Березовець презентував свою книгу «Анексія: Острів Крим»

Крим – мала Батьківшина автора. Материнська лінія його родини походить з Керченського півострова, а батьківський рід належить до числа найстаріших на Полтавщині.

«Крим — це земля надії, — зазначає Тарас Березовець у передмові до свого твору. – Земля, гіркота від втрати якої ніколи не дасть заспокоїтися. Це неможливо забути. Тому для мене неважливо, скільки часу має минути, коли я знову зможу ступити на землю нашого, українського Криму. Адже я твердо переконаний, що цей день неодмінно настане. Бо ще нікому й ніколи не вдалося повернути колесо історії назад…».

Від часу видання книги минуло близько двох років, однак вона продовжує викликати неабиякий інтерес у читачів. Тарас Березовець працював над нею близько двох місяців. Унікальність твору в тому, що написано його на основі розповідей очевидців. Дійові особи – реальні люди: українські та російські державні діячі, військові, політологи, активісти і журналісти. Серед них – Ілля Пономарьов, єдиний депутат Державної Думи, який голосував проти анексії. Документальні свідчення безпосередніх учасників трагічних подій в Криму доповнено яскравими кольоровими фотографіями.

– Моя книга – це справжній історичний документ, – стверджує письменник. – Тут описано кожен день окремо у хронологічній послідовності. А надихнули мене фантастичний роман Василя Аксьонова 1979 року «Острів Крим» та роман американського письменника Тома Кленсі 2013 року «Право остаточного рішення». Том Кленсі передбачив, що в Україні відбудеться революція…

Тарас Березовець називає анексію Криму «найбільшим геополітичним злочином ХХІ століття» та проводить паралель із злочином російської влади ХХ століття, коли депортували кримських татар. Він переконаний: вороги України виношували цілий зловісний план захоплення півострову понад двадцять років.

– Я спілкувався із російськими хакерами, які розкрили кремлівську переписку, – розповідає Тарас Березовець. – Ці дані доводять фальсифікацію так званого, кримського референдуму. В переписці є непрямі докази того, що до анексії Криму готувалися завчасно. Є інформація, як і ким готувався референдум, із зазначенням конкретних адрес. В тому числі адміністрації президента Росії.

Автор переконаний, що коли Путіна не стане, Крим знову стане нашим. Однак майбутнє України залежить лише від нас. Від того, чи зможемо ми вибрати правильну стратегію, щоб захистити свою територію. Книгу Тарас Березовець завершує словами, сповненими віри у краще майбутнє:

«Я знаю, що одного разу Крим знову відкриє свої обійми перед Батьківщиною. Як мале дитя, що сумує за своєю мамою. Ми не повинні навіть допускати думки, що може бути інакше. Бо інакше це буде зрадою перед пам’яттю всіх патріотів, які заплатили найдорожчу ціну, аби захистити Батьківщину. Повторюйте собі кожного дня ці слова. Україна — це Крим. І доводьте цей вислів щоденною працею».

Маріанна Стець

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: