Skip to content

Борис Філатов оголосив догани нечесним високопосадовцям Дніпровської мерії та анонсував нові правила роботи з ProZorro (ФОТО)

Юлия Мухина

Юлия Мухина

Міський голова Дніпра Борис Філатов розповів про успіхи й труднощі у використанні системи електронних закупівель ProZorro в місті. Нечесним учасникам електронних торгів загрожуватимуть дисциплінарні стягнення.

Також для прозорості закупівель у Дніпровській мерії запровадять спеціальні правила, а небайдужа громадськість зможе контролювати ці процеси під час щотижневих обговорень. Борис Філатов зазначив, що нині він приділяє значну увагу питанням закупівель, які проводить мерія. І хоч зовні ситуація виглядає нормально та стабільно у порівнянні з іншими українськими містами, аналітика по департаментах міськради, розпорядниках коштів і комунальних підприємствах міста допомогла розібратися в дійсному стані справ.

«Виявлені порушення у різних

відомствах і сферах будуть зведені до єдиного показника. Та за цими

даними я вирішив застосувати дисциплінарні стягнення – догану пану

Глядчишину (директор департаменту гуманітарної політики Дніпровської

міської ради. – Ред.) та пану Грицаю (директор департаменту житлового  господарства Дніпровської міської ради. – Ред.). Це останнє попередження перед звільненням. Така ж процедура буде застосована й до інших керівників комунальних підприємств і закладів», – зазначив Борис Філатов

під час прес-конференції 26 січня.

За словами керівника міста, обидва департаменти використовували схеми«умов, що дискваліфікують», коли фірму-претендента могли зняти з конкурсу за «не такий» формат електронних документів. Також виявлені проблеми з різницею в ціні – коли учасники торгів, які пропонували якісні товари чи послуги за меншу ціну, не обиралися. Разом з тим, лідером за якістю використання системи електронних закупівель є департамент охорони здоров’я.

Щоб уникнути негативних тенденцій надалі, в мерії Дніпра використовуватимуть три процедури контролю закупівель. Йдеться про моніторинг перед початком конкурсу та потрійний контроль після його проведення. У разі виявлення зловживань на кожному з цих етапів може бути застосований фінансовий важіль.

«Якщо ж і це не допоможе – звільнятимемо за порушення контракту і передаватимемо документи в правоохоронні органи. Моє завдання – створити чітку й зрозумілу процедуру для всіх», – наголосив мер Дніпра.

Наразі в міськраді готують єдині правила для роботи з системою ProZorro. Борис Філатов також подякував заступнику міністра економічного розвитку та торгівлі Максиму Нефьодову за системну підтримку мерії.

«Дуже важливо – і надзвичайно приємно, що Дніпро йде в перших рядах у використанні різноманітних систем моніторингу і правил, які дозволяють уникати негативних ситуацій. Важливо виявляти непрозорі закупівлі ще до того, як вони проведені», – повідомив Максим Нефьодов.

Також, на його думку, держава має наново завойовувати довіру бізнесу. І нині саме Дніпро демонструє приклад того, як це робити. За статистикою заступника міністра, нині в Дніпрі ситуація з кількістю учасників торгів краща, ніж в Україні в цілому.

«Ми будемо продовжувати практику відкритого моніторингу і прямого діалогу з керівниками департаментів стосовно тих чи інших закупівель, які вони проводять. Ми створили кілька корисних ресурсів – серед них «ProzorroДніпро», де можна побачити ціни на різні категорії товарів», – розповіла в. о. заступника мера Яніка Мерило.

У свою чергу Борис Філатов повідомив, що в мерії запровадять практику щотижневих обговорень проведених закупівель з громадськістю.

Категория: Новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: