Skip to content

У Дніпровському театрі «Віримо» відбудеться вечір пам’яті Олександра Олеся

Марианна Стец

Марианна Стец

12 січня о 19.00 у театрі «Віримо» відбудеться вечір памяті видатного українського драматурга Олександра Олеся. Участь у заході – безкоштовна.

У 2014 році керівництво театру відновило показ зворушливої вистави «По дорозі в…» за мотивами драматичного етюду Олександра Олеся «По дорозі в казку». А нещодавні сумні події у Чехії – примусова ексгумація останків класика – стали приводом ще раз звернутися до його творчості. Ексгумація була спричинена особливостями місцевого законодавства, згідно з яким за місце поховання померлого необхідно сплачувати ренту у 20 тисяч крон на 10 років. Людина, яка багато років із власної ініціативи сплачувала за місце поховання Олеся, нещодавно померла. Тож поки що подальша доля праху письменника невідома.

– Мета проведення творчого вечора драматурга – відчути всю глибину його думок, його хвилювань за Україну, – зазначив начальник управління культури та мистецтв Євген Хорошилов. – На зустрічі кожен матиме змогу дізнатися більше про творчість Олександра Олеся. Цього року захід пройде в рамках програми Бориса Філатова «Культурна столиця».

В програмі зустрічі – вистава «По дорозі в…» та читання творів драматурга. Вхід на захід – безкоштовний. До речі, серед тих, хто прочитає його вірші, розіграють абонемент у театр «Віримо». Крім того, в соціальних мережах відбуватиметься онлайн-трансляція спектаклю.

Сцена із спектаклю «По дорозі в…»

Один з ініціаторів вечора – художній керівник театру Володимир Петренко.

– Я абсолютно спокійно ставлюся до рішення чеської влади, адже в кожній країні є свої закони, – говорить він. – Ми проведемо звичайний вечір пам’яті, а не політичну акцію. Спочатку інтелігентні люди міста почитають вірші Олександра Олеся. З його біографією та творчістю гостей ознайомить дніпровська письменниця Вікторія Наріжна. Потім відбудеться перегляд вистави, що триватиме 1 годину 15 хвилин… Через мистецтво драматург дуже багато розповів нам про нас. Зокрема, у творі «По дорозі в казку» він зобразив історичні колізії, що, на жаль, в Україні повторюються кожне століття. Спектаклем за мотивами цього драматичного етюду ми хочемо викликати суспільну реакцію на такі події.

Маріанна Стець, фото автора

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: