Skip to content

За проживання не за місцем реєстрації – штраф

Екатерина Крылова

Екатерина Крылова

Українці, які відсутні за місцем реєстрації понад 30 днів, зобов’язані повідомити про це відповідні органи, а також про нове місце проживання. Якщо ж вони уникатимуть надання такої інформації – їх буде оштрафовано.

Такі нововведення було здійснено Кабінетом міністрів (постанова №207 від 2 березня 2016 року). Згідно з ними, функції реєстрації передали з Державної міграційної служби місцевим органам влади. А якщо врахувати той момент, що штрафи поповнюватимуть місцеві бюджети, то кількість перевірок громадян може зрости у геометричній прогресії і, це і стане стимулом для місцевої влади активніше знаходити “порушників” і їх штрафувати.

За невиконання такої норми спочатку попередять, а потім під час кожного виявлення порушення накладатимуть штрафи в розмірі 17 – 51 гривень.

Взагалі доволі складно визначити, хто тут проживає, хто ні, хто прописаний, а хто ні. Завжди можна сказати: “Я в гостях, зараз поїду додому» або «Так, я прописаний в Дніпрі, але працюю в Києві і кожен день їжджу додому попутками”, і незважаючи на абсурдність такої заяви, буде складно довести зворотне. Та воно того й не варте – за 17 гривень штрафу ніхто не буде проводити розслідування і з’ясовувати, де хто живе.

Дехто вже зараз вирішив на цьому підзаробитися. В інтернеті з’явилося багато пропозицій про реєстрацію за плату в будь-якому регіоні України. Ціни різні: від 2000 грн за рік “проживання” в обласному центрі, куди люди їдуть у пошуках роботи, до 12 тис. грн — для псевдопроживаючих прикордонних районів. Їм така реєстрація, навіть фіктивна, дозволить через 3 роки отримати право на багаторазовий безвізовий в’їзд на прикордонні території (до 50 км від кордону) країн ЄС — Угорщини, Словаччини, Румунії.

Тож зміни ввели. Тепер в Україні «живи – де хочеш» не проходить. А як же Закон «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», який ніхто не відміняв?..

Джерело

Категория: Новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: