Skip to content

У Дніпрі відкрилася Всеукраїнська виставка народного мистецтва «Різдвяна казка» (ФОТО)

Марианна Стец

Марианна Стец

У Будинку мистецтв відкрилася Всеукраїнська  виставка виробів народного мистецтва «Різдвяна казка»

Проходить вона щороку. Цього разу в експозиції представлені понад 200  робіт  39  майстрів Дніпра, Каменського, Новомосковська, Підгороднього, Полтави, Кременчука, Дніпропетровського, Петріківського і Солонянського районів. Різноманіттям кольорів і стилів вражають як різдвяні атрибути, характерні для українських новорічних свят, так і вироби різних видів народного мистецтва: вишивка, гончарство,  писанкарство, петриківський і декоративний розпис, лялькарство, роботи з дерева, лози та соломи і традиційні жіночі прикраси.

– Ми не забуваємо наші традиції, –  підкреслила директор Будинку мистецтв Валентина Слобода. – Різдво завжди було важливим святом для наших пращурів, адже воно символізувало народження нового сонця. Душа людей здавна прагнула краси. Тому майстри створювали чарівні святкові прикраси власноруч… Нещодавно з Болгарії повернулася виставка наших майстрів «Мережане диво витинанки», яка була одним із заходів офіційної програми святкування 25-річчя незалежності України. Частина цієї колекції стала основою експозиції. Це і прості витинанки, і складні, і складені. Тут є роботи відомих майстрів Наталії Авдєєнко, Ольги Іващенко, Юлії Датченко, Дмитра Короля та інших. З простих речей вони створюють справжню різдвяну красу.

Майстриня Наталя Радченко з Черкаського Новомосковського району представила кілька своїх робіт з кераміки – куманець і мініатюрні фігурки півників та курчат. Таким видом мистецтва вона займається вже дев’ять років.

– Я – колишня військовослужбовець, – розповідає Наталя. – Деякі вироби створюю вручну, а деякі – за гончарним кругом. Моя квартира стала справжньою майстернею. Окрім різноманітних гончарних робіт, там є льняні штори, вишиті моєю бабусею, старовинні годинники. Найбільше моє захоплення – слов’янська кераміка. Виготовляю різні обереги, великодні яйця, ґудзики, глечики та чашки. До речі, символи в українській кераміці мають таке ж значення, як і ті, що ми використовуємо у вишивці.

Начальник управління культури міської ради Євген Хорошилов привітав авторів робіт і гостей виставки.

– Будинок мистецтв став другим домом для багатьох майстрів з усієї України, – зазначив він. – В рамках програми Бориса Філатова «Дніпро – культурна столиця» ми розробили низку культурних заходів на 2017 рік. Підтримуватимемо народних майстрів та усі заходи, пов’язані з їх творчістю.

Справжнім подарунком для відвідувачів виставки у день її відкриття став виступ молодих вокалістів міста. Наталія Дикуненко і Олег Журавель під акомпанемент фортепіано виконали твори Йоганна Штрауса і Джузеппе Верді.

Директор Будинку мистецтв зазначила, що на базі виставки планується проведення майстер-класів і зустрічей з майстрами – носіями українських традицій. Крім того, у програмі – проведення колективних лекцій-екскурсій і консультацій провідних майстрів народного мистецтва.

Виставка буде працювати з 29 грудня 2016 року  до 10 лютого 2017 року з 10 до 18.00 за адресою: вул. Філософська, 23.

Маріанна Стець, фото автора

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: