Skip to content

У Дніпрі відбулося звернення представників різних конфесій до суспільства щодо інциденту в Умані

Людмила Гейко

Людмила Гейко

Представники різних конфесій звернулися до суспільства щодо інциденту в Умані, де невідомі поглумилися над єврейським храмом

21 грудня в Умані Черкаської області напередодні свята Хануки невідомі осквернили могилу іудейського праведника, раббі Нахмана. В храмовий комплекс на місці поховання Нахмана увірвалася група невідомих людей. Вони, вигуючи антисемітські образи російською мовою, кинули в приміщення голову свині і залили все навколо червоною фарбою. Перед тим, як сховатися, зловмисники бризнули сльозогінний газ в сторону віруючих, що знаходилися в той час у синагозі.

– Цей акт вандалізму заслуговує спільної уваги та осуду, – зазначив протоієрей УПЦ Костянтин Дробітько. – Зловмисники порушили дві основні заповіді: любов до Бога та любов до ближнього. Важко зрозуміти, що спонукало їх це зробити. Дійсно віруюча людина не здатна на такий жахливий вчинок. В історії багато випадків, коли християни жертвували собою заради мусульман та іудеїв… Усім церквам варто уважніше ставитися до своїх прихожан.

Від імені мусульман Дніпра і області свій протест виразив імам ІКЦ Дніпра Едгар Девлікамов.

– Ми засуджуємо тих, хто осквернив храм в Умані, – підкреслив він. – Такий вчинок є абсолютно неприйнятним в нашій країні, де мирно співіснують різні релігійні конфесії та національності. Наші вчення та ідеології не суперечать одна одній та забороняють подібні дії. Храм – це місце розради і світла, куди звертаються серця, що вірять. Той, хто глумиться над святим місцем, глумиться і над людською душею.

Представник Української Греко-Католицької Церкви, настоятель церкви Покрови отець Василь Колодій вважає: осквернення храму – це сигнал суспільству, що релігію використовують заради нечистих намірів.

– Коли я почув про той акт вандалізму, мені стало соромно за Україну, – зізнається він. – Своїми діями зловмисники намагалися викликати ворожнечу між людьми. Але я глибоко переконаний: віруюча людина не руйнує, а будує. Незалежно від свого віросповідання, вона йде до Бога. Одна релігія не може бунтувати проти іншої… В нашій країні «паразитів» не багато, але вони є. Ті, для кого немає нічого святого. А ми повинні бути проповідниками любові, вчити людей робити добро. Адже зло злом перемогти неможливо.

Протоієрей, голова відділу капеланської опіки Дніпропетровської єпархії Київського патріархату, настоятель Храму Покрова Пресвятої Богородиці Дмитро Поворотний переконаний: ініціаторами акту вандалізму були політичні діячі. І їхні дії неприпустимі в нашому суспільстві.

– З історії ми знаємо, що війни, які мали релігійні чинники, були найкривавішими, – сказав він. – Ми, сучасні люди, повинні це зрозуміти. Релігія – це особиста справа кожної людини. Наруга над святим місцем є своєрідним вторгненням у чиєсь особисте життя. Осквернення храму було сплановане, адже сталося воно напередодні свята Хануки. І зловмисники вочевидь дуже гарно знали історію. Адже колись у далекому минулому елліністичні володарі так само наругалися над іудейським храмом, осквернивши його кров’ю та кинувши туди свинячу голову. Такі от символи освічених, але бездуховних людей. І ті, хто так робить, Царства Божого не успадкують.

Маріанна Стець, фото автора

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: