Skip to content

Щоб взимку почуватися здоровим, одягайте себе і дитину, як капустину

Людмила Гейко

Людмила Гейко

Головний лікар міського центру здоров’я Алла Толчинська розповіла, що потрібно робити, аби взимку почуватися здоровим.

«Переохолодитися можна і в плюсову погоду, — наголосила вона. — Особливо, якщо на вулиці висока вологість та сильний вітер. У морози одягайтеся, як капуста. Замість одного товстого светра краще одягти кілька легких. Між шарами одягу зберігається пові­тря, яке допомагає утримувати те­пло. До того ж, якщо стане жарко, зможете зняти одну з кофтин та не спітнієте».

Обов’язково носіть шапку та рукавички. А ще фахівець радить обира­ти правильне взуття. Не підійдуть тісні чоботи, які перешкоджають нормальному кровообігу. У холоди краще не носити сережок – вони швидко охолоджуються та спри­яють обмороженню мочок.

Якщо плануєте цілий день фізично пра­цювати на морозі, візьміть запас­ний одяг. Достатньо буде замінити мокрі речі на сухі, щоб уникнути переохолодження. Намагайтеся щопівгодини заходити в тепле при­міщення, рухайте руками, ногами, пальцями, щоб посилити крово­обіг у судинах. Не забувайте одягати рукави­чки, а ніс та вуха захищати ша­пкою, шарфом, піднятим коміром.

«Зима – час висококалорійних харчів, — говорить Алла Валеріївна. — Обов’язково поїжте перед вихо­дом на вулицю або якщо змерзли. Беріть із собою термос із гарячим чаєм. На морозі в жодному разі не можна пити алкоголь. Він роз­ширює судини, що призводить до більш швидкої втрати тепла. Не варто і палити. Якщо ви сильно змерзли, більше рухайтеся, щоб покращити кровообіг та зігріти ор­ганізм. Випийте гарячого чаю або кави».

Звичайно ж, треба якомога швидше зайти в тепле приміщен­ня. Коли потрапите додому, одразу зніміть мокрий одяг. Одягніть теплі вовняні або фланелеві речі, вкрий­теся ковдрою. Відновити кровообіг та наповнити організм теплом до­поможуть тепле молоко або чай. Особливу увагу під час холодів Алла Толчинська радить приділя­ти дітям та людям похилого віку. У них гірша терморегуляція, відтак і схильність до переохолоджень більша.

Категория: Новости Днепра, Новости здоровья Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: