Skip to content

У Дніпрі відбувся майстер-клас для дітей-сиріт від майстрів Петриківського розпису

Марианна Стец

Марианна Стец

dscn5377У Музеї українського живопису провідні майстри Петриківського розпису провели для дітей-сиріт майстер-клас «Мріємо і малюємо». Захід відбувся в рамках програми міського голови Дніпра Бориса Філатова «Культурна столиця».

На захід запросили близько 30 дітей. Мистецтвознавець Людмила Тверська та екскурсовод Володимир Маліков розповіли малечі про творчість представниці «наївного мистецтва» Марії Примаченко, сто картин якої зараз знаходяться на експозиції в музеї. Більшість дітей побачили оригінальні роботи відомої художниці вперше у житті. Надихнувшись її картинами та озброївшись пензлями і гуашевими фарбами, вони зобразили власні мрії на папері.

Творчість майстрині Петриківського розпису, члена Національної спілки художників України Валентини Панко – самобутня і багатогранна. Її роботи наповнені любов’ю до рідного краю. В них яскраво відчувається школа її батька – провідного майстра Федора Панка. Художниця любить експериментувати з кольором, працюючи з різними матеріалами: папером, деревом, металом, керамікою, склом та полотном. Своїм творчим досвідом з дітками Валентина Панко ділиться не вперше. Вона розповідає їм про основні елементи Петриківського розпису – від найпростіших до більш складних.

%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%be– Наша місія – відкрити для малечі чарівний світ мистецтва, – говорить майстриня. – Те, що закладається в дитинстві, буде корисним і у зрілому віці. Якщо ми прищеплюємо дітям любов до рідного краю, вони все життя любитимуть свою Батьківщину. Можливо, за одне заняття ми і не навчимо їх малювати, але допоможемо наблизитися до народного мистецтва.

Школярка Поліна у захваті від цікавої екскурсії та майстер-класу.

– Мені дуже сподобалися роботи Марії Примаченко. І я сама теж полюбляю малювати,  – посміхається вона.

Директор Музею українського живопису Сергій Бурбело зазначив, що в музеї за підтримки Бориса Філатова проходить ряд творчих зустрічей майстрів Петриківського розпису.

– Ми хотіли, щоб дітлахи поспілкувалися з художницями, помалювали самі та дізналися більше цікавого про творчість Марії Примаченко, – розповідає він. – Таке мистецтво для школярів зрозуміле. До Дня Святого Миколая ми плануємо провести ще кілька заходів для дітей-сиріт.

Маріанна Стець, фото автора

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Метки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: