Skip to content

У Дніпрі створять історико-культурний комплекс міжнародного значення – козацьке містечко Самарь

Марианна Стец

Марианна Стец

dscn5319У міській раді відбувся круглий стіл «Місто Самарь – козацький попередник Дніпра»

Провідні науковці, історики та археологи з різних міст України обговорили можливість утворення культурно-історичних парків в нашому місті. А саме: у козацькому місті Самарь (територія Новобогородицької фортеці), на Ігренському півострові та «Парку тоталітарного періоду».

В ході зустрічі науковці зазначили, що подібні етнокультурні парки вже давно існують в усіх країнах світу. А в Європі немає жодної історичної пам’ятки, яка б не використовувалася для бізнесу.

– Світовий досвід показує, що без таких парків нормальний розвиток суспільства неможливий, – наголосив доктор історичних наук, завідувач відділом актової археографії Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України Віктор Брехуненко. – Після початку російсько-української війни стало зрозуміло: будь-які збройні конфлікти розпочинаються спершу в головах людей, а потім вже на полі бою. Війн можна уникнути, якщо сприймати історію як самодостатню, а минуле своєї країни – як цілком достойне. Роль парків у формуванні цілісного світогляду народу непересічна. Територія сучасного Дніпра має унікальні можливості для їх створення. Із 14 століття йшло безперервне заселення території міста Самарь. В свідомості населення всієї України необхідно сформувати правдивий історичний образ залюднення цієї території від козацьких часів до сьогодні.

На думку доктора історичних наук, заслуженого професора ДНУ імені О. Гончара Ірини Ковальової, в парках варто створити музеї, присвячені цим територіям. Це було б найкращою можливістю продемонструвати школярам і студентам, як жили наші предки.

– Наш університет досліджував територію містечка Самарь біля селища Шевченка з 2001 по 2012 рік, – розповідає вона. – Питання походження та заснування Дніпра завжди цікавив мешканців міста. Мало хто знає, що місто наше бере початок не у 18, з указу імператриці Катерини ІІ, а у 14 столітті. Розпочавши дослідження території Новобогородицької фортеці, яку побудували в 1688 році, ми мали справу з культурним шаром, що має відношення до 14 століття. Там були знайдені нумізматичні матеріали та козацькі житла. Ці знахідки доводять: до появи Новобогородицької фортеці на цій території було козацьке містечко Самарь. Згадки про нього є в історичних документах.

Створити концепт майбутніх парків планується за три наступні місяці. А у 2018 році вже розпочнеться їх будування.

– Ми вже домовилися з бізнесменами, що на території Самарі буде водний маршрут, – говорить кандидат історичних наук, економіст, директор комунального підприємства «Агентство розвитку Дніпра» ДМР Володимир Панченко. – Вже у 2017 році відвідувачі зможуть кататися там на справжній козацькій «чайці».

Маріанна Стець, фото автора

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: