Skip to content

Цього року ВІЛ-позитивних дніпрян більше, ніж минулого

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

Понад 2,5 тисячі ВІЛ-інфікованих  жителів міста безкоштовно отримують ліки. Ці та інші дані під час прямої телефонної лінії повідомила директор міського Центру СНІДу Олена Ліснича. . %d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%b8%d1%81%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%b0%d1%8f

«ВІЛ-інфіковані вагітні також безкоштовно отримують ліки для профілактики вертикальної трансмісії для того, щоб не інфікувати плід, — наголосила лікар.  — Своєчасне вживання спеціальних противірусних препаратів та відмова від грудного вигодовування допомагають ВІЛ-інфікованим жінкам народити та виховати здорову дитину. З початку року антиретровірусну терапію отримали 79 вагітних. Діти, народжені від ВІЛ-інфікованих матерів, перебувають під наглядом спеціалістів Центру СНІДу до півторарічного віку. Якщо після проведення аналізів антитіл до ВІЛ не виявлено, дитина вважається здоровою».

За інформацією Олени Лісничої, за 10 місяців поточного року в Дніпрі зареєстровано 600 нових ВІЛ-позитивних осіб, в той час як за аналогічний період минулого року їх було близько 400.  Із загальної кількості виявлених нових ВІЛ-позитивних осіб 452 людям встановлений діагноз ВІЛ-інфекція, зокрема 313 особам – діагноз СНІД. Серед вперше зареєстрованих хворих чоловіків і жінок порівну.

«Якщо раніше найчастіше інфікування відбувалось через уколи ін’єкційних наркотиків, то зараз у більшості випадків – статевим шляхом, — зазначила Олена Ліснича. — Усі, хто мають підтверджений діагноз ВІЛ-інфекція, безкоштовно отримують антиретровірусну терапію. На сьогодні це 2 тисяч 548 осіб, зокрема, переселенці із зони проведення АТО».

Директор міського Центру СНІДу звернула увагу на те, що помирають не від самої інфекції, а, як правило, від супутньої патології – у 99% випадків від туберкульозу, пневмонії, токсоплазмозу тощо.

«Якщо ВІЛ-інфікована людина дотримується лікування, постійно обстежується, то вона може прожити достатньо довго, — наголосила Олена Ліснича. — У моїй практиці є такі люди. Вони живуть звичайним життям, створили сім’ї, працюють, навіть вже мають онуків».

Загалом під диспансерним наглядом у Центрі СНІДу перебувають 6 тисяч 848 ВІЛ-інфікованих, зокрема 2 тисячі 737 осіб з діагнозом СНІД.

Юлія Бабенко, фото автора

Категория: Новости Днепра, Новости здоровья Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: