Skip to content

Як не стати жертвою солодкої хвороби

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

Про це розповіла головний лікар Дніпровського міського центру здоров’я Алла Толчинська. Вона переконана: запобігти захворюванню на цукровий діабет допоможе правильне  харчуванням, фізичні вправи та здоровий спосіб життя.

%d1%82%d0%be%d0%bb%d1%87%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%8c%d0%ba%d0%b0-13

„ Щоб уникнути проблеми, візьміть за правило їсти часто, проте маленькими порціями, а також звести до мінімуму споживання жирів, — радить лікар.  —

Важливо займатися фізичними вправами – щонайменше 30 хвилин на день: це може бути навіть звичайна ходьба.

 

Необхідно відмовитися від тютюну, а також мінімізувати вживання алкоголю».

Якщо вас мучить спрага, постійне відчуття голоду, стомленість, втрата ваги та часте сечовипускання, негайно зверніться до лікарні. Це може бути цукровий діабет.

Він буває двох типів. При першому вражається підшлункова залоза, що виробляє інсулін. Такі пацієнти – інсулінозалежні. Вони підтримують здоров’я за допомогою постійних ін’єкцій, – розповіли у центрі здоров’я. – У людей з другим типом діабету підшлункова залоза працює нормально, але якість інсуліну бажає кращого. У таких випадках рекомендована дієта, цукрознижуючі таблетки та здоровий спосіб життя.

Цінні профілактичні поради

Щоб попередити діабет, лікарі радять:

*Пийте достатньо води. Обов’язково випивайте по склянці вранці і перед кожним прийомом їжі. У середньому 1,5-2 літри на добу. Замінити її газованими напоями, кавою, чаєм чи соком не можна. Для клітин це їжа, а не вода.

* Правильно харчуйтеся. Їжте невеликими порціями 5-6 разів на день. Збагатіть свій раціон капустою, буряком, морквою, редисом, болгарським перцем, бруквою, зеленою квасолею, цитрусовими. Не споживайте випічку та білий хліб, картоплю, алкоголь, солодощі, мед, фаст-фуд. Ці продукти навантажують підшлункову залозу та підвищують рівень глюкози крові.

* Робіть зарядку. Вона допоможе не затримуватись глюкозі у крові. Не обов’язково робити її активною та виснажливою. Виконуйте прості вправи по 10 хвилин тричі на день. Тримати здоров’я у тонусі допоможуть також прогулянки у парку, активні ігри, піднімання сходами замість ліфту.

* Намагайтесь уникати стресів. Вони призводять до підвищення тиску та рівня цукру у крові. Не паліть, щоб заспокоїтися. Сигарети лише створюють ілюзію умиротворення, натомість – збуджують нервові клітини та порушують гормональний фон.

*Будьте на зв’язку з лікарем. Частіше здавайте аналізи, консультуйтеся з медиком, дотримуйтесь його рекомендацій. Не займайтеся самолікуванням навіть при звичайній простуді. Неправильно підібрані ліки можуть завдати сильний удар підшлунковій залозі.

Категория: Новости Днепра, Новости здоровья Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: