Skip to content

У Литві Борис Філатов домовився про навчання для працівників дніпровської мерії та обмін досвідом у сфері первинної медицини

Юлия Мухина

Юлия Мухина

%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b2%d0%b07 листопада, в ході першого дня закордонного відрядження до Литви, міський голова Дніпра Борис Філатов зустрівся з мером столичного Вільнюса Ремігіюсом Шимашюсом.

Про це повідомили в прес-службі міськради Дніпра.

Очільник Дніпра наголосив, що обмін досвідом між українськими та литовськими містами дозволить якісно вирішувати спільні проблеми. Під час візиту Борис Філатов уклав низку домовленостей. Так, уже найближчим часом до Литви вирушить директор департаменту охорони здоров’я населення муніципалітету Дніпра Андрій Бабський. Литовські колеги презентують українському посадовцю власний досвід організації первинної допомоги у Вільнюсі.

«Литовська сторона також чекає дніпровських чиновників на навчання. Тутешні фахівці готові налагодити цілодобове спілкування для обміну необхідною інформацією. Це важливо для нас», – зазначив керівник Дніпра.

Борис Філатов, Ремігіюс Шимашюс та мер Вінниці Сергій Могрунов, який також перебуває в Литві, обговорили особливості реформування міського господарства трьох міст – Вільнюса, Дніпра та Вінниці. Литовські та українські міста мають багато спільних проблемних питань. Зокрема, наразі в дитсадках Вільнюса є потреба у 3 тис. місць для дітей. Щоб вирішити її, керівництво Литви виділяє на кожну дитину, яку не змогли влаштувати в муніципальний дитсадок, певну суму коштів. У Вільнюсі, наприклад, виплачують компенсацію у розмірі 100 євро, що становить 50% вартості перебування в приватному дитсадку. Кількість дитячих закладів такого типу тут зростає великими темпами. Нині в литовській столиці їх уже понад сотню. Головна особливість у тому, що приватні дитсадки облаштовують на перших поверхах великих офісних установ. Це зручно для батьків, які, залишивши дитину, йдуть на роботу.

Ще одна спільна проблема – висока вартість комунальних послуг. Одна кіловат-година електроенергії тут коштує втричі дорожче, ніж в Україні. Вартість кубічного метра питної води складає 4 євро, однак вона придатна до вживання просто з-під крана.

Газ для приватного сектора приблизно на 30% дорожчий, ніж в українських містах. Як і дніпряни, мешканці Вільнюса намагаються економити. Субсидіями тут користується близько 10% населення. Люди самостійно утеплюють будинки, обмежують подання тепла в оселі.

Крім того, представники дніпровської та вінницької делегацій ознайомилися з розробками Вільнюса в організації оплати паркувальних місць поблизу центральної частини міста. Вважається, що литовська система перевершує напрацювання решти країн Західної Європи.

Очільників Дніпра та Вінниці також зацікавив досвід облаштування велодоріжок у литовській столиці.

Зазначимо, що 8 листопада Борис Філатов відвідає будівництво дороги в Каунасі та проведе зустріч з мером міста Вісвалдасом Матійошайтісом. Крім того, у планах міського голови Дніпра – візит на базу «Кауно тілтай», а також ознайомлення з роботою асфальтобетонного заводу та низки лабораторій, де тестуються найбільш інноваційні методики.

 

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: