Skip to content

Лікарі точно знають – вакцина дітей рятує

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

Щоправда, аби щеплення було на користь, слід поставитися до нього відповідально. Про що слід знати батькам з цього приводу, розповіла начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дітям та матерям департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА Наталя Шмалько.

%d1%88%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d1%8c%d0%ba%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%bb%d1%8c%d1%8f

„ Поки батьки вагаються, чи робити дитині вакцинацію, статистика свідчить, що вона щороку рятує життя мільйонам малят у всьому світі, — звертає увагу вона. — Якщо вчасно не сформувати потрібний імунітет, ризик захворіти дифтерією, кором, поліомієлітом або правцем  цілком реальний. Головне, робити  щеплення з розумом, врахувати стан здоров’я дитини, пересвідчитися, що немає протипоказань, стежити за станом дитини після щеплення».

Протипоказання до вакцинації

Найперше протипоказання вакцинації — гостре захворювання або загострення хронічних захворювань. Не можна робити щеплення при серйозній алергічній реакції на попередню дозу вакцини чи при алергії на один із її компонентів. Наприклад, на желатин або курячий білок.

Протипоказана вакцинація  людям з захворюваннями, при яких імунітет може не сформуватися. Наприклад, в умовах хіміотерапії, вживанні великих доз стероїдних гормонів, СНІДі. Для таких людей безпечні інактивовані вакцини, які не містять живого вірусу чи бактерії.

Дітям з неконтрольованою епілепсією не рекомендовано вводити цільноклітинні вакцини проти кашлюка.

Наявність протипоказань визначається індивідуально для кожної дитини. Якщо малеча пропустила щеплення через протипоказання, можна продовжити курс вакцинації в подальшому за графіком, який визначить лікар.

Що потрібно сказати лікарю до вакцинації

Обов’язково слід поінформувати лікаря, якщо вам здається, що дитина хвора. Слід сказати спеціалісту, чи є у дитини алергія на медичні препарати, продукти харчування або вакцини. Розказати, чи була серйозна реакція на вакцинацію в минулому. Чи були астма, хвороби легенів, серця, нирок, діабет, хвороби крові, хронічні захворювання, судоми. Важливо, чи проходила дитина променеву терапію, чи приймала препарати, що пригнічують імунітет — стероїди, препарати для лікування раку.

Повідомте лікаря, чи переливали дитині кров або продукти крові, імуно (гамма) глобулін. Розкажіть, якщо вона приймає якісь ліки та отримувала будь-які вакцини протягом останніх 4-х тижнів.

На що звернути увагу після вакцинації

Іноді щеплення, що захищають дитину від інфекцій, можуть викликати тимчасовий дискомфорт. Наприклад, підвищення температури. У такому разі дайте жарознижувальне без вмісту аспірину — ту дозу, яка відповідає віку дитини. Давайте пити багато рідини.

Не одягайте на дитину забагато речей і не загортайте у кілька ковдр. Температура у кімнаті повинна бути близько +22 градусів.

Повідомте лікарю про підвищення температури чи інше погіршення стану дитини.

Негайно звертайтеся за медичною допомогою якщо:

  • у дитини температура тіла 39 градусів та вище;
  • вона виглядає незвичайно блідою, стала млявою та пасивною;
  • дитина безупинно плаче впродовж 3 годин і більше;
  • дитина тремтить, здригається чи у неї почалися судоми;
  • відмовляється від їжі, блює.

До приходу лікаря не панікуйте. При підвищеній температурі дайте жарознижувальне. Заспокоюйте малечу, тримайте під рукою медичну картку дитини — виписки, консультативні висновки, зроблені раніше.

Категория: Новости Днепра, Новости здоровья Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: