Skip to content

Страхова медицина дійде й до Дніпра

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

Її впровадження заплановане уже з наступного року. Як працюватиме ця система під час візиту в наше місто розповів заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк.

6

«З 2017 року плануємо розпочати впровадження страхової медицини, і в першу чергу нововведення стосуватимуться первинної ланки меддопомоги – сімейних лікарів, педіатрів та терапевтів, — наголосив він. — Пацієнти обиратимуть «свого» лікаря та укладатимуть з ним договір. Замість фіксованої зарплатні лікар буде отримувати кошти за кожного мешканця окремо. Він зможе обслуговувати до 2 тисяч людей».

За словами чиновника, додатковий податок на медицину не вводитимуть, люди не купуватимуть поліс. Страхові внески братимуть із  загальних податків українців, які потрапляють до державного бюджету. Із держбюджету через спеціально створену агенцію — Національну службу здоров’я – гроші скеровуватимуть до медзакладів.

«Кожен українець без прив’язки до місця проживання обере собі лікаря – сімейного лікаря, педіатра чи терапевта, — пояснив Павло Ковтонюк. — Пацієнт та лікар укладуть договір. Для пацієнта – це гарантія безкоштовної консультації. Для медика –  підстава оплати його праці. Вона буде не фіксованою, платитимуть за кожного пацієнта окремо. За дітей та літніх людей — більше, за людей середнього віку — менше. В середньому – 210 гривень на рік.  Куди пацієнт пішов – туди за ним з Національної служби здоров’я пішли  кошти. Ми відходимо від системи, коли гроші розподіляються адміністративно: сидить чиновник  і вирішує, скільки якій лікарні виділити. За новою системою буде так: пацієнт прийшов до лікаря – автоматично гроші перерахувалися медзакладу. Отже, скоро за дніпрянами гроші  Національної служби здоров’я скоро «побіжать» самі».

Юлія Бабенко.

Категория: Новости Днепра, Новости здоровья Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: