Skip to content

На Дніпропетровщині стали більше труїтися грибами

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

В. о. начальника ГУ Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту прав споживачів Андрій Кондратьєв попереджає любителів дикорослих делікатесів про небезпеку, яка підстерігає їх в лісах і посадках. Незважаючи на смертельний ризик, після  щедрих дощів, які пройшли в нашій області, охочих назбирати грибів не бракує.

 

%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b4%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%8c%d0%b5%d0%b2

 

» Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні, а наш регіон не виключення, свідчить, що більшість отруєнь спричиняє вживання пластинчатих отруйних грибів, насамперед, блідої поганки, які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки, — звернув увагу він. – На Дніпропетровщині, порівняно з аналогічним періодом, таких випадків значно більше – до трьох десятків вже. Наслідки отруєнь надзвичайно тяжкі: цього року від отруєння грибами помер житель Павлограду. Тим, кому „пощастило” більше, як правило, залишаються інвалідами. Тож застерігаємо від збирання і вживання лісних „делікатесів”.

Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас. Немало випадків, коли хворі потрапляли до лікарень після споживання голубінок, глив, сироїжок, синяків, парасольок тощо. Звичайно ж, любителям грибів, фахівець  радить замінити дикорослі дари лісу  печерицями та гливами, купленими в офіційних торгових точках. Ні в якому разі не  купувати гриби на стихійних ринках та місцях продажу.

Тим, хто вважає, що добре знається на грибах, Андрій Кондратьєв  радить не застосовувати традиційних „домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок, бо вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах. І ні в якому разі не можна вживати  гриби дітям до 7 років, вагітним та жінкам, які годують груддю.

Характерні ознаки отруєння грибами — нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла — з’являються через 30-60 хвилин після вживання страв з неякісними грибами. Тож якщо відчули навіть найменші симптоми отруєння – негайно викликайте швидку. До її приїзду промийте шлунок, зробіть очисну клізму. Пийте багато рідини.

І ще один важливий момент. Не викидайте недоїдених грибів. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

До речі, до смертельно небезпечних грибів належить і свинушка тонка, яку прихильники «лісового м’яса» дуже полюбляють їсти. Однак, цей гриб спричиняє в окремих людей сильну алергічну реакцію, що призводить до захворювання крові. При отруєнні людина може померти за два тижні. Недаремно гриб занесено до світового списку смертельно отруйних.

Юлія Бабенко, фото автора

Категория: Новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: