Skip to content

Справитися з психологічними та психічними проблемами у Дніпрі допомагають по телефону

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

Аби уникнути біди, завідуючий психоневрологічним відділенням №32 Дніпропетровської клінічної психіатричної лікарні Сергій Анісімов закликав дніпрян звертатися до фахівців вчасно. Можна отримати консульцію й невиходячи з дому.

dscf4059_

   «Щорічно 10 жовтня, починаючи з 1992 року відзначається Всесвітній день психічного здоров’я, — зазначив він. — І це добра нагода, аби привернути увагу до проблем психічного здоров’я  та скоротити поширення депресивних розладів, шизофренії, хвороби Альцгеймера, наркотичної залежності, та розумової відсталості»

Девіз Всесвітнього дня психічного здоров’я у 2016 році: «Психологічне і психічне здоров’я: перша допомога для всіх». В більшості країн світу від 5 до 7% населення страждає психічними захворюваннями та 15-23% пограничними психічними розладами. До найбільш розповсюджених психічних та поведінкових розладів відносяться: депресії, самогубства, шизофренія, епілепсія, алкоголізм та інші.

Розповсюдженість психічних розладів в Україні складає 12-15%, тобто кожна восьма людина має те чи інше психічне захворювання, яке потребує лікування. Показник поширеності в 2015 році по Україні становив 2279,6 на 100 тисяч населення, по Дніпровській області — 2440,1 на 100 тисяч населення.

» Щорічно у нашому закладі проходить лікування до 12 тисяч пацієнтів, — навів такі дані Сергій Анісімов. — Офіційно  у Дніпропетровській області зареєстровано 70 тисяч людей з психічними розладами.  До поведінкових факторів, що негативно впливають на психічне здоров’я, відносяться тривалі негативні стресові ситуації, невміння підтримувати адекватні відносини з оточуючими, конфлікти, недостатній відпочинок, малорухомий спосіб життя, зовнішні подразники, у вигляді шуму, наприклад».

Збереження психічного здоров’я несумісне з вживанням будь-яких психоактивних речовин. Нікотинова залежність є найбільш розповсюдженим психічним розладом, яка не допомагає позбавитись стресу, а навпаки підвищує його рівень, що сприяє розвитку більш тяжких психічних розладів.

За даними МОЗ України, близько 20% всіх хворих, які отримують медичну допомогу у лікарів первинної ланки, страждають якимось психічним розладом. У терапевтичному стаціонарі ті чи інші психічні розлади зустрічаються в середньому в 65 відсотках випадків. Справа в тому, що психічні розлади можуть проявлятися тілесними симптомами — слабкістю, млявістю, болями, поганим сном і апетитом, запамороченням і т.д. І тоді людина шукає допомоги в загальній медицині, вона звертається до терапевта, невропатолога, стоматолога і т.д.

«У збереженні та зміцненні психічного здоров’я важливе значення має дотримання принципів здорового способу життя, — говорить лікар. — Особливе значення має психогігієна — це комплекс заходів з дотриманням культури міжособистих стосунків, уміння керувати своїми емоціями, чергувати працю і відпочинок, створення сприятливого психологічного клімату у колективі, сім’ї. Рекомендується систематично займатись фізичною культурою, додержуватись раціонального харчування, режиму дня, достатньо спати, позитивно мислити, бути оптимістичним, доброзичливим».

Надання психіатричної допомоги стає більш наближеним до пацієнтів через лікарів первинної медико-санітарної допомоги. Лікарі первинної ланки повинні надавати допомогу хворим з легкими психічними розладами. В більш складних випадках пацієнти направляються на вищі рівні психіатричної допомоги, в т.ч. стаціонарної.

В поточному році 2,3% пацієнтів від загальної кількості тих, що лікувались у лікарів-психіатрів, складають учасники АТО. Командирами військових частин направлено близько 80% військових, самостійно звернулись 15% учасників АТО. Всього за допомогою минулого року до психіатрів звернулося 250 учасників АТО.

Якщо в силу різних обставин ви не можете знайти відповідний вихід із складної життєвої ситуації, вирішити психологічно значиму» проблему, у вас немотивована тривога, страх, безпричинна паніка, безсоння, думка про небажання жити, психологічний дискомфорт — звертайтесь за допомогою:

 Телефон довіри (056)745-90-40, який працює у Дніпропетровську цілодобово;

(056)767-47-12;

 

(056)747-47-23 — кризовий центр Дніпропетровської клінічної психіатричної лікарні.

 

Відкрився також телефон довіри, який обслуговується фахівцями Дніпропетровської клінічної психіатричної лікарні — 0-800-501-701.

Юлія Бабенко, фото автора

Категория: Новости Днепра, Новости здоровья Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: