Skip to content

У Дніпрі відкриється велика виставка старовинних хрестів

Марианна Стец

Марианна Стец

13 жовтня о 15.00 у соціокультурному центрі центральної міської бібліотеки відкриється виставка експонатів з фондів історико-етнографічного Музею Хреста та приватних зібрань

dscn4219

Тут можна буде побачити близько 650 старовинних предметів із 20-ти областей нашої країни – до двохсот дукачів, ікони, натільні і нагрудні хрести, чотки і багато іншого. Головна ідея експозиції – показати величезний спільний культурний простір. Лейтмотив виставки – «Україна з вірою в серці». Тут є, зокрема, козацькі хрести, які було знайдено по всій Україні та навіть за її межами.

veklenko– Це вже п’ята виставка наших експонатів, – розповідає директор Громадського Музею Хреста Віктор Векленко. – Ми разом із бібліотекою та Дніпропетровською єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату вирішили зробити дещо дуже цікаве. Ми вперше покажемо знахідки із Запорізької області. Крім того, буде багато речей з Ігренського півострову, Кам’янського, Криворіжжя, Луганщини, Полтавщини, Львівщини, Слобожанщини,Черкащини, Київщини та Чернігівщини. З Кам’янського і Луганщини будуть представлені експонати 17-го і 18-го століть, з Ігренського півострову – речі 12-го, 13-го та 19-го століть. Найстаріший експонат – подарунок міського голови Бориса Філатова – кістяна іконка 6-8 століть з апостолом і євангелістом Марком із Херсонесу.

Старовинні хрести різних часів, виготовлені нашими пращурами вручну, демонструють розвиток козацької традиції з 18-го по 20-те століття. Доволі багато незвичайних хрестиків було створено у Слобожанщини. Найцікавіший з них – «Яблучний Спас», який жінки носили у якості прикраси. Є на виставці і речі, виготовлені польськими католиками у 19-му столітті, коли в Україну приїжджали вихідці з Європи.

– Наш народ не був дуже релігійним, – зазначає Віктор Векленко. – Люди відвідували церкву у свята і щонеділі. Але все ж таки вони були віруючими та духовним речам приділяли більше уваги, ніж матеріальним.

Виставка працюватиме у бібліотеці один місяць. Вхід вільний.

Маріанна Стець, фото автора

dscn4220

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: