Skip to content

У Дніпрі презентують серію іронічних робіт “Скоро буду. Жека”

Марианна Стец

Марианна Стец

5_10013 жовтня відкриється виставка Марселя Онисько. Художник  презентує 50 іронічних історій позачасового героя – Жеки.

Роботи із серії Марселя “Скоро буду. Жека”, одночасно нагадують радянські агітплакати, журнальні карикатури та комікси. Проте Жека – не класичний герой. Цей персонаж існує поза часом. Він стоїть осторонь будь-яких подій та світу, що змінюється, і лише коментує їх із периферії власної нерухомої позиції, радше – пози.  Жека жив у Радянському союзі, в 90-ті та сьогодні, змінюючи лише портфель на барсетку.

Цей відсторонений герой особливо актуальний з огляду на дискусії довкола очікуваних суспільством змін та реформ. Чи є вони можливими, якщо ми вгадуємо Жеку у більшості співгромадян та у самих собі? Як викорінити “ген Жеки”? Ці 50 випадків – про те, як людина пропускає свій хід назустріч сучасності, страхітливо та гидливо відмежовує себе від ініціативи, яка “карається”.

– Жека — це людина-конструктор, збірний образ. Часом в мене йшов холод по спині, коли створював ці роботи. Невже я в деяких випадках думаю так само як він? Ми намагаємося сховати свого внутрішнього Жеку якнайдалі – і це добре. Але не завжди вдається, адже ми виросли з ним на спільному ґрунті. Я хотів викликати легку посмішку у глядача, це не зла сатира. Думаю, радикальні методи можуть викликати лише агресію, а зміни всередині людей мають відбуватися поступово, – коментує свої роботи художник.

Марсель Онисько народився в Ужгороді. З 2001 року – засновник та арт-директор міжнародного художнього видання «PUNIC BUTTON». Працює із графікою та станковим живописом. Учасник виставок з 1996 року. Роботи Марселя презентувалися в персональних та групових проектах у Нідерландах, Україні, Німеччині, Словаччині, Франції.

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: