Skip to content

У Дніпрі відбулися заходи, присвячені 150-річчю з дня народження Грушевського

Марианна Стец

Марианна Стец

dscn4134В історичному музеї відбулися ігрова вистава та лекції, присвячені 150-річчю з дня народження видатного українського історика Михайла Сергійовича Грушевського

Майже все життя історика супроводжували як хвала, так і огуда. Навколо нього гуртувалися національні сили і на східних, і на західних українських землях. Але ж Грушевський колись прогавив нагоду зберегти нашу державу та співпрацював із більшовиками.

dscn4140– Нам захотілося відзначити 150-річчя Михайла Сергійовича по-особливому, – говорить старший науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи музею Світлана Івлева. – Працюючи над сценарієм, я зіткнулася із тим, що про діяльність Грушевського було багато негативних відгуків. І це не дивлячись, на те, що історик зробив дуже багато для єдності України та становлення державності. У 1918 році наша країна не виборола незалежність. Всю провину перекладають саме на Грушевського. Такі протиріччя пов’язані з тим, що звичайні люди знають дуже мало. Мета нашого заходу — зламати стереотип щодо особистості історика.

Чи вміємо ми шанувати історію? Чи існують для нас великі українці? Чи все ще залишається в нашій свідомості комплекс меншовартості своєї культури? Відповіді на ці питання намагалися знайти співробітники музею. Вони розповіли учням старших класів багато цікавих фактів про життя видатного історика. Лекція супроводжувалася демонстрацією історичних документів, відео та аудіоматеріалів. Також у музеї відкрилася невеличка виставка унікальних документів — особистих речей історика і листів Михайла Грушевського до Дмитра Яворницького.

dscn4142

Крім того, до цієї визначної дати театр «Віримо!» підготував невеличку виставу. На неї запросили школярів та студентів. Актор театру Максим Ряпулов з натхненням зіграв роль самого Михайла Грушевського.

maksim-ryapulov– Нам було цікаво, якої думки був Михайло Сергійович щодо тих чи інших подій в нашій країні, – зізнається актор. – Коли Грушевський розпочав свою політичну діяльність, він був переконаний, що український і російський народи — браття. В перших трьох Універсалах говорив, що Україна повинна бути автономною в складі Російської держави. Але у 4-му Універсалі він вже сказав, що наша держава — абсолютно незалежна. На мою думку, якби історик опинився у нашому часі, всі його дії були б правильними.

Маріанна Стець, фото автора

dscn4135

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: