Skip to content

Дмитро Погребов має нести політичну відповідальність за недоліки бюджету-2016 і недосконалу структуру міської ради

Екатерина Крылова

Екатерина Крылова

Проект головного фінансового документа Дніпра на наступний рік офіційно був переданий профільній комісії міськради ще 29 вересня. Новий бюджет, який вже охрестили бюджетом розвитку, буде ухвалений до кінця 2016 року. Голова постійної депутатської комісії з питань бюджету, фінансів та місцевого самоврядування міськради Дніпра Артем Хмельников зазначив, що при формуванні бюджету-2017 врахували всі недоліки кошторису на поточний рік.

Деякі з них стали серйозною перепоною для розвитку Дніпра. Якби свого часу в документ не внесли необхідні правки, місто могло б назавжди втратити перспективу добудови метрополітену, наголосив Артем Хмельников. За його словами, незважаючи на непродумані рішення, які були втілені в бюджеті на 2016 рік, виконавча влада здатна впоратися зі всіма завданнями.

-Автор проекту (колишній перший заступник міського голови Дмитро Погребов. – Ред.) переконував, що бюджет інноваційний, з новітнім підходом. Коли документ до нас потрапив, ми знайшли в ньому низку недоліків. Ми критикували і намагалися виправити, – заявив Артем Хмельников під час прес-конференції 4 жовтня.

Найбільше суперечок виникло навколо питання завершення будівництва метро. Тодішній перший заступник пропонував його затопити. Та кошти на добудову дніпровської підземки таки вдалося віднайти й закласти в бюджет. Також у проекті бюджету-2016, який лобіював пан Погребов, було фактично відсутнє фінансування молодіжних програм. Необідні для них майже 2 млн грн внесли в документ лише після тривалих обговорень. Натомість значну частину грошей – близько 100 млн грн – планувалося витрати на реконструкцію міських парків. За словами депутата Артема Хмельникова, цю ідею неможливо було втілити від самого початку. Адже масштабні рекреаційні зони, зокрема парки ім. Т. Шевченка та Л. Глоби, просто не мають необхідних документів, що фіксують їхні межі. Отже й витрачати на їхнє облаштування бюджетні кошти неможливо.

Артем Хмельников наголосив: проект бюджету на 2016 рік все ж ухвалили в березні, адже тоді зволікати вже не було можливості. Відтоді кожної сесії до документу вносяться поправки. Загалом, така практика є поширеною, однак нинішній бюджет Дніпра подекуди вимагає відчутних корегувань. Так, зазначені 100 млн грн на облаштування парків були перерозподілені на виплати малозабезпеченим городянам і бійцям АТО. Частину коштів також передали на медичну галузь та благоустрій міста.

— Нам було важко працювати поруч із тодішнім першим заступником. Ми не переводили цю критику в публічну площину, намагалися бути політично коректними. Зараз вже цілком зрозуміло, що пан Погребов далекий від публічного менеджменту. Бізнес і муніципальне управління – різні речі», – зазначив Артем Хмельников. Він також закликав Дмитра Погребова не забувати, що той є автором бюджету на поточний рік і тієї структури міської ради, яку переглядають ледь не кожної сесії. «Він має нести всю повноту політичної відповідальності, – сказав Артем Хмельников.

Категория: Новости Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: