Skip to content

Міжнародний Нобелевський конгрес в Університеті імені А. Нобеля

Юлия Мухина

Юлия Мухина

dsc00792-121 вересня 2016 року  в  Університеті імені Альфреда Нобеля  урочисто  відкрився  Міжнародний Нобелівський Конгрес «МИРОТВОРЧА І ПРОСВІТНИЦЬКА МІСІЯ  НОБЕЛІВСЬКИХ ЛАУРЕАТІВ  У СУЧАСНИХ ГЛОБАЛЬНИХ УМОВАХ».

Це – унікальна в Україні подія, яку ініціював у 2008 році та проводить кожні два роки   Університет імені Альфреда Нобеля, як реальне втілення своєї соціальної відповідальності та підтвердження лідерського статусу в нашій країні, а також міжнародного авторитету за її межами. Численні науковці, які цього року надали матеріали для участі у Конгресі,  —  економісти, політологи, дипломати,  лікарі, — представляють  Україну, Польщу,  Швецію, Іспанію, Велику Британію, Австрію, США  та Росію.

dsc00802-1

Символічно, що миротворчий Конгрес відкрився саме у Міжнародний день миру. Про це нагадали всім присутнім у меморіально-парковому комплексі «Планета Альфреда Нобеля» студенти Університету імені Альфреда Нобеля та старшокласники, які підтримали ініціативу Студентської Ради Університету щодо старту молодіжного руху «За мир та безпеку в Україні та світі (http://vk.com/alfred_nobel). 

Перші меседжі, в яких — звернення юнаків та дівчат до впливових організацій світу,  були урочисто покладені у спеціальний контейнер, установлений поруч з пам’ятником Альфреду Нобелю. Свої послання миру представили та передали  організаторам старшокласники спеціалізованої школи №23, представники ліцею нових інформаційних технологій  міста Кам’ янського та інші.

dsc01079-1

«Якого миру ми намагаємося досягти? Не миру могили і не безпеки раба. Я кажу про дійсний мир, який робить життя на Землі гідним того, щоб її прожити, про той мир, який дозволяє людям і державам розвиватися, сподіватися і будувати краще життя для своїх дітей… не просто про  мир  у наш час, а про мир на всі часи. Я кажу про мир тому, що у війни з’явилося нове обличчя».

Ці слова Джона Ф. Кеннеді, які навів у своєму виступі на Конгресі професор Мікаель Нобель, підприємець, благодійник, багаторічний президент Товариства родини Нобелів, співзасновник Нобелівського благодійного трасту (Швеція),  стали своєрідним епіграфом до цього міжнародного форуму  і надали йому гідний інтелектуальний  поштовх.

dsc01181-1zal

Адже мета Конгресу – поєднати  миротворчі зусилля багатьох впливових діячів сучасного світу і зробити їх значущими як для шкільної та студентської молоді, так і для широкого загалу в Україні і за її межами. Про це говорили у  своїх виступах під час  відкриття  та першого пленарного засідання Конгресу Віталій Олегович Юрченко, заступник голови Дніпропетровської держадміністрації,  Михайло Володимирович Апостол, радник міністра внутрішніх справ України, а також Світлана Володимирівна Єпіфанцева, заступник міського голови Дніпра.

Борис Іванович Холод, голова Організаційного комітету Міжнародного Нобелівського конгресу, президент Університету імені Альфреда Нобеля, у своєму вітальному слові розповів про благородну мету Конгресу та нагадав слова  Альфреда Нобеля:

«Війна —  це жах із жахів і найстрашніший злочин.  Я б хотів винайти  таку речовину або машину такої руйнівної сили, аби зробити всіляку війну конче неможливою…»

Також у  першому пленарному засіданні Конгресу взяли участь і виступили з доповідями Його Високоповажність Пан Херардо Бугайо Оттоне, Надзвичайний та Повноважний посол Королівства Іспанія в Україні, професор Корпан Микола Миколайович, Міжнародний інститут кріохірургії (Австрія), доктор Брайан Холден, екс-президент Європейської ради з бізнес-освіти (Велика Британія), доктор Роберт Джонсон, Голова Незалежної комісії Європейскої Ради з Бізнес-Освіти (Велика Британія), Войт Сергій Миколайович, генеральний директор державного підприємства «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод імені Макарова», Академік Булат Анатолій Федорович, директор Інституту геотехнічної механіки імені Полякова.

Урочисте закриття Міжнародного Нобелівського конгресу відбулосяся 23 вересня о 14.00 в  Залі Нобелівських лауреатів з економіки  (вул. Січеславська Набережна,18, м. Дніпро).

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: