Skip to content

День города: куда идти и что смотреть?

Людмила Гейко

Людмила Гейко

Арт-фестиваль «Мистецький квартал»

10 вересня з 9.00 до 16.00 на центральній алеї просп. Дмитра Яворницького (від  вулиці Воскресенської до вул. Фабра) стартуватиме арт-фестиваль «Мистецький квартал».

Фестиваль «Мистецький квартал» – це творчий звіт митців рідному місту та його мешканцям. Цього року у фестивалі візьмуть участь близько 500 учасників, серед яких мешканці нашого міста та гості.  Для мешканців та гостей міста  буде організовано різні форми презентації митців та мистецьких об’єднань: вернісажі та виставки, презентації нових робіт, відбудеться знайомство з новими творчими об’єднаннями, місцеві  видавництва «Ліра»,  «Герда», «Абабагаламага» представлять свої найцікавіші видання та альбоми, збірки про рідний Дніпро та Україну, літературні новинки.

У програмі фестивалю:

  • виставка «Народне мистецтво Дніпра»  членів об’єднання майстрів народного мистецтва Будинку мистецтв;
  • книжкові виставки;
  • вернісаж робіт молодих художників міста;
  • виставка дитячих робіт вихованців художніх шкіл,  студій образотворчого мистецтва та шкіл естетичного виховання «Рідне місто вітають юні художники»;
  • проекти молодих архітекторів щодо енергоефективних технологій та медичного обладнання;
  • виставка інтелектуальних іграшок фірми «Ігротеко»;
  • виставки фотомитців міста.

На концертному майданчику «Мистецького кварталу» (з 10.30 до 14.00) дніпрян з ювілейним Днем міста привітають фольклорні колективи: «Берегиня Січеславська»,  «Червона калина», «Криниця», «Горлиця»,  «Дзвіночки», «Заграва», «Україночки», тріо «Відлуння» та хор ПК «Енергетик», музиканти, поети, актори.   Зі своїми новими творами  мешканців познайомлять письменники та публіцисти: Костянтин Дуб, Ігор Родіонов, Леся Степовичка, Еліна Заржицька, Валентина Бабенко, Ганна Тиряник.

Відбудеться пленер юних художників, демонстрація дерев’яних конструкторів,  майстер-класи  з народних промислів.

Майстри народного мистецтва Наталія Авдєєнко, Ольга Іващенко, Валентина Передерій та Світлана Макаренко прозвітують про представлення народного мистецтва Дніпра на європейському рівні: виставки в Софії (Болгарія) та Кракові (Польща).

Окрім того, відбудеться великий ярмарок народних промислів майстрів із різних міст України, на якому у всьому розмаїтті буде представлено творчість народних майстрів із Києва, Дніпра, Хмельницького, Харкова, Львова, Кременчука, Ніжена, Миколаєва, Одеси,  Полтави,  Запоріжжя, Кіровоградщини, Кривого Рога, Павлограда, Новомосковська, Нікополя, Петриківки, Межівського, Солонянського, Царичанського та Дніпропетровського районів.

Фестиваль «Смачна подорож»

10 та 11 вересня з 9.30 на Фестивальному причалі стартуватиме гастрономічний фестиваль «Смачна подорож».

Фестиваль об’єднує найкращі ресторації вуличного харчування та кондитерські з усієї України, а також вишукані смаколики традиційних кухонь. На гастрономічному фестивалі буде представлено декілька зон: зона піци та суші, зона барбекю, зона «Солодке життя» та зона фуд-корту.
Під час гастрономічного фестивалю «Смачна Подорож» буде встановлено відразу декілька Національних рекордів України:

  • «Найбільше карамельне панно»;
  • «Найбільша тарілка м’ясних делікатесів»;
  • «Найбільший бар, збудований з баночок з горіхами»;
  • «Найбільша кількість логотипів, намальованих хною»;
  • «Найбільший хачапурі»;
  • «Найбільша кількість капусти, нашаткованої за 10 хвилин» – кулінарна естафета.
  • Ексклюзивний рекорд, вперше в світі «Найбільша кількість сирих курячих яєць, смажених на шампурах на мангалі».

Партнери та організатори будуть пригощати жителів міста хачапурі, карамеллю і смаженими яйцями.

Окрім того, в рамках гастрономічного фестивалю відбудеться також IV Чемпіонат з карвінгу, будуть встановлені фото-зони і об’ємні інсталяції з кавунів і гарбуза, інших овочів та фруктів.

Волонтерською місією будуть передані продукти для бійців АТО.

Чемпіонат України з парашутної групової акробатики серед команд «Двійки»

10 вересня о 10.00  на аеродромі «Майське» ( Синельниківський район, сел. Майське, вул. Авіаційна, 1) стартує Чемпіонат України з парашутної групової акробатики серед команд «Двійки». Змагання проходитимуть 10 та 11 вересня з 8.00.

У Чемпіонаті беруть участь спортсмени у складі 10 команд-двійок (2 учасника + відео — оператор), повітряні відео-оператори міжнародного рівня, парашутні інструктори, майстри спорту міжнародного класу, спортсмени-парашутисти, рекордсмени України з парашутних дисциплін.

Змагання організовує авіаційна компанія «Авіа-Союз» спільно з Федерацією парашутного спорту України з метою популяризації і розвитку парашутного спорту в Україні, підвищення майстерності і професіоналізму спортсменів-парашутистів, визначення сильніших спортсменів і команд на національному рівні.

«Бібліотеки Дніпропетровщини запрошують на побачення»

10 вересня з 10.00 до 15.00 у парку ім. Лазаря Глоби проходитиме презентація-бенефіс «Бібліотеки Дніпропетровщини запрошують на побачення». Під час заходу проходитиме:

  • представлення інформаційних стендів бібліотек різних систем і відомств, які презентуватимуть історію, сучасний розвиток бібліотек Дніпра та спектр їх інноваційних послуг;
  • тематичні виставки та перегляди книжкових та періодичних видань з фондів бібліотек;
  • майстер-класи, бібліографічні огляди та усні журнали від представників провідних бібліотек;
  • рекомендації з пошуку законодавчої та правової інформації в електронному режимі;
  • виставка-продаж продукції провідних видавництв та книготорговельних організацій області;
  • розпродаж видань з обмінно-резервного фонду; проведення літературних конкурсів та вікторин.

Організатори заходу: громадська організація «Дніпропетровська бібліотечна асоціація», обласна універсальна наукова бібліотека ім. Первоучителів слов’янських Кирила і Мефодія.

Мета заходу: представлення широкій громадськості сучасних можливостей бібліотек, їхніх унікальних фондів, інноваційних послуг, які бібліотеки надають місцевим громадам, використання на практиці Інтернету та інформаційних технологій.

10 та 11 вересня з 10.00 до 22.00 на оглядовому майданчику парку ім. Шевченка відбудеться грандіозний фестиваль кулінарної на ресторанної їжі «Weekend над Дніпром». На гостей свята очікує концерт кращих рок-гуртів «Блюз за Україну». Організатори заходу підготували вишукані м’ясні страви, страви із морепродуктів та різні напої, окрім того, всі бажаючі зможуть нанести аквагрим, малюнки хною, пограти в настільні ігри та інше. Спеціальний гість фестивалю –Андрій Говоров – фіналіст олімпійських ігор в Ріо з плавання.

10 вересня об 11.00  у парку ім. Шевченка (вхід біля Аграрного університету, алея біля літнього театру) стартує  свято до Дня міста «Славний пікнік». Для гостей свята підготували різноманітні розваги. На святі діятиме своя валюта – «пічка», яку дітлахи зможуть заробити за участь у конкурсах. На заході працюватиме 5 зон.
Свято проходить за ініціативою секретаря міської ради В’ячеслава Мішалова.

10 вересня з 12.00 до 21.00 на майданчику біля державного цирку проходитиме «Парад оркестрів». У святковій програмі візьмуть участь творчі колективи дитячої музичної школи № 3, оркестр народних інструментів «Пролісок» ДМШ № 6, естрадно-симфонічний оркестр ДМШ № 6, ДМШ № 12, ДМШ № 15, ДМШ № 19, Дніпропетровська міська флотилія, 5–й військовий оркестр оперативного командування «Схід», духовий оркестр Дніпропетровської академії музики ім. М. Глінки, оркестр Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, оркестр Дніпропетровського коледжу культури, естрадно-симфонічний оркестр Дніпропетровського академічного музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченко.

З 13.25 до 14.30 на сцені – Оркестр народних інструментів «Пролісок» ДМШ № 6.

10 вересня  об 11:00 на площі Героїв Майдану відбудеться відкриття виставки творчих робіт учнів загальноосвітніх навчальних закладів «Мапа декоративно-ужиткового мистецтва України».

Щороку юні майстри виконують творчі роботи та присвячують їх видатним подіям нашого міста та України.

Цього року близько 600 школярів взяли участь у міському конкурсі-виставці «Мапа декоративно-ужиткового мистецтва України» та присвятили свою творчість 25-річчю незалежності України та дню народженню рідного міста.

Для участі у конкурсі учні 7 – 11-х класів виконали зразки декоративно-ужиткового мистецтва областей України, чим продемонстрували розмаїття народної творчості.
Творчі роботи виконані у різних техніках декоративно-ужиткового мистецтва: вишивка стрічками, бісером, хрестиком і гладдю, різьблення, випилювання, випалювання, конструювання тощо.

Переможцями конкурсу стали 19 школярів із ЗНЗ № 1, №4, №28, №62, №73, №78, №83, №87, №131, №135, №139.

10 вересня з 14.00 до 16.00 на Фестивальному причалі проходитиме виставка світлин міського фотоконкурсу «Кольори ДНІПРА». О 15.30 розпочнеться урочиста церемонія нагородження переможців.

З нагоди Дня міста протягом серпня управлінням молоді, позашкільної освіти та національно-патріотичного виховання департаменту гуманітарної політики Дніпропетровської міської ради проводився міський фотоконкурс «Кольори ДНІПРА». За умовами конкурсу участь могли взяти як професіонали, так і початківці, віком від 14 до 35 років. Загалом у конкурсі взяли участь 25 молодих фотографів, які представили на розсуд журі 166 робіт всіх фотографічних жанрів (портрет, репортаж та ін.) за тематичними рубриками: «Ми різні. Ми разом»; «Невідомий Дніпро»; «Краса рідного краю»; «Посмішка дніпрян»; «Дзвінок історії».

Надіслані роботи мали відображати реальні життєві ситуації, а зміст фотографії мав донести до глядача реально існуючі в нашому житті тенденції щодо розвитку молоді, як рушійної сили, показати красу та історію рідного краю, виражати емоції навколишнього світу.

10 та 11 вересня у Дніпрі в рамках програми міського голови Бориса Філатова «Дніпро – культурна столиця» проходитиме фестиваль «Джаз на Дніпрі». Два дні на мешканців та гостей міста чекатимуть: два джазових марафони у форматі open-air за участю зарубіжних зірок, серія майстер-класів у консерваторії ім. Глінки, спільний концерт дніпровських музикантів та відомих зірок, а також гала-вечір  «MenorahJazzNight» у культурно-діловому центрі «Менора».

Зокрема, на фестиваль завітають музиканти світового масштабу:  Сайрус Честнат (США), Рік Маргітца (США), Пол Болленбек (США), Венсан Буржекс (Франція), Денісс Пашкевич (Латвія), Олів’є Кер Оріо (Франція), Рікард Мальмстен (Швеція), Танель Рубен (Естонія), Валерій Щерица (Білорусь), молоді зірки Нью-Йоркського Лінкольн Джаз Центру — Майкл Мвенсо та група “The Shakes”, а також колишні дніпряни Андрій Кондаков, Ірина Роділес, Віктор Двоскін. Вперше в Дніпрі виступатиме відомий трубач, 5-разовий володар «Греммі»  Ренді Брекер

На основному майданчику фестивалю Україну представить квінтет Дмитра Александрова  (Bobeen), легендарна група «Кредо» та переможниця конкурсу «Євробачення» Джамала.

Фестиваль проходитиме на Монастирському острові. Початок  о 17.00.

10 вересня о 19.00 на Січеславській Набережній (напроти ресторану «Горець») відбудеться гала-концерт IV Міжнародного фестивалю пісочної анімації «Дотик», приуроченого до Дня міста.  На фестивальному майданчику зберуться художники пісочної анімації із України, Білорусі та Росії, щоб познайомити дніпрян з цим видом мистецтва.

Категория: Общественные и социальные новости Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: