Skip to content

Підвищення зарплатні чиновникам міської ради. Кому й навіщо це потрібно?

Юлия Мухина

Юлия Мухина

zp5 вересня на сайті міської ради Дніпра з’явився проект рішення «Про стимулюючі виплати керівництву міської ради, керівникам, заступникам керівників і працівникам виконавчих органів міської ради» (далі – проект рішення).

Якщо депутати ухвалять його на сесії, то з першого жовтня 2016 року чиновники міськради отримуватимуть більше. Оклад змінити не можуть, тому підвищуватимуть зарплати через систему премій. Їхній граничний розмір прописаний у проекті рішення:

  • міському голові та його заступникам, секретарю та керівнику виконавчого органу міськради призначили виплату у розмірі 800% до посадового окладу;
  • заступнику керівника виконавчого органу міськради – 700%;
  • начальникам управлінь – 650%;
  • заступникам начальників управлінь – 550%;
  • начальникам відділів – 500%;
  • заступникам начальників відділів та завідувачам секторів – 450%;
  • спеціалістам – 400%.

На перший погляд, відсотки приголомшують. Проте слід розуміти, від якої суми рахуються такі проценти.

Це рішення стримували близько півроку, каже заступник міського голови Дніпра Володимир Міллер. Саме його підпис стоїть під проектом рішення і погоджує надбавки у 400-800%. Він пояснив, кому й навіщо потрібне підвищення.

По-перше, міська рада хоче позбутися деякої нерівномірності у виплатах. Зараз зарплатня міського голови Дніпра та його заступників сягає 3-4 тисяч гривень. Володимир Міллер зізнався, що отримує 3700 з копійками, а надбавки йому не передбачені. Спеціалісти та начальники відділів отримують більше, ніж пряме керівництво міста. Після надбавки зарплатня мера складатиме близько 16 тисяч гривень.

По-друге, держслужбовці мають бути мотивовані, адже на них лежить величезна відповідальність.

miller«Мотивація – це головна складова успішного менеджменту. Якщо людина не мотивована, то від неї складно вимагати якихось реальних результатів», – вважає Володимир Міллер.

Третє завдання підвищення зарплатні чиновників міськради – підняття престижу професії.

«Нам потрібні нові кадри. Я думаю, що молодь з радістю піде на зарплату в 7-10 тисяч гривень. А у нас, в свою чергу, зявиться можливість обирати кращого фахівця. Не буде більше такого, що коли людина не впоралася зі своїми обовязками, кажуть: ну а що ви хотіли, коли в нього зарплата 4 тисячі? Мені, як людині з бізнесу, взагалі це дивно чути. Ми б хотіли, щоб людина працювала і виконувала свої обов’язки».

Експерти також зазначають, що низка зарплатня — один їз чинникїв корупції серед чиновників.

vigovskij«Велика проблема в тому, що держслужбовці отримують мізерні заробітні плати. Вимагати від такого держслужбовця бути чесним в процесі розподілу мільйонних потоуів не дуже логічно. Бідний чиновник дорівнює бідній державі», — вважає експерт «Реанімаційного пакету реформ» Микола Виговський

.

Зарплата депутатів Верховної Ради України складає 17 650 гривень, щоправда це сума без урахування податків. Оклад Президента, за інформацією «Українських новин», становить 28 тисяч гривень, прем’єр-міністра – 20 тисяч гривень, міністри ж отримують по 16 тисяч гривень.

У бізнесі визначити середню зарплату важко, каже член спілки «Ліга аудиторів України» Михайло Крапивко.

kropivko«Якщо ми говоримо про головного бухгалтера, то приблизно можна назвати такі цифри: у малому бізнесі – це 3-4 тисячі гривень, у середньому – від 4 до 10 тисяч гривень, а у великому такий працівник може отримувати і 20, і 30 тисяч гривень. А от, наприклад, менеджери з продажів малого та середнього бізнесу мають приблизно 4-10 тисяч гривень на місяць», – каже Михайло Крапивко.

Середній рівень зарплат можна проаналізувати за допомогою одного з найпопулярніших пошуковиків роботи в Україні. Так у Дніпрі найвищу зарплату пропонують топ-менеджерам – близько 12 тисяч гривень. А от охоронцям – лише трохи більше 3 тисяч гривень. Загалом середня зарплата по Дніпру становить приблизно 5800 гривень.

А от відповідно до статті на ресурсі HeadHunter, топ-менеджери, тобто директори та керівники приватних компаній, отримують близько 35-40 тисяч гривень. Найвищі оклади – у сфері продажів. У великих компаніях або холдингах управлінці можуть отримувати від 6 до 12 тисяч доларів. Маркетингова галузь може запропонувати керівникам від 3 до 6 тисяч доларів. В адмніструванні директори можуть претендувати на суму від 1,5 до 12 тисяч доларів. У фінансовій сфері – 2-5 тисяч доларів.

Проте добре заробляють управлінці не тільки приватних компаній, а й деяких державних. Так, наприклад, керівник ПАТ «Укргазвидобування» Олег Прохоренко отримує 398 тисяч гривень на місяць. Президент ДП НАЕК «Енергоатом» заробляє трохи більше 84 тисяч гривень. Інші управлінці великих державних компаній заробляють на рівні менеджерів середнього бізнесу – від 8 до 40 тисяч гривень.

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: