Skip to content

Здав батарейку – врятував здоров’я

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

 Волонтерська мережа «Батарейки, здавайтеся!» закликає городян позбуватися відпрацьованих пристроїв живлення, які вбивають екологію і вкорочують життя.

Як повідомила голова проекту Любов Колосовська, у Дніпрі це можна зробити у 500 приймальних пунктах. В Україні їх 1100 і незабаром відкриється ще 300.

DSCF3865— Проект зі збору батарейок в Україні плануємо зробити системним, тож підходимо до вивчення і усунення проблеми дуже серйозно, — наголосила вона. – Не зайве нагадати, що батарейки — це велика загроза для природи та людей. Потрапляючи у навколишнє середовище вони розкладаються та забруднюють природу токсичними речовинами. Із водою та їжею потрапляють в організм людини і здатні завдати значної шкоди здоров’ю. На жаль, волонтери та компанії збирають на переробку менше 1% батарейок, які викидаються. Якщо ми зможемо зробити реформу в цій сфері, збережемо Україну чистою.

З цією метою волонтери мережі «Батарейки, здавайтеся!»  почали збір 200 тисяч гривень, який триває на сайті http://batareyky.in.ua/. Зібрали вже 25. Якщо необхідна сума з’явиться до 30 жовтня, організатори зможуть підготувати юридичну базу та до кінця березня 2017 року провести переговори з виробниками батарейок та вимагати, щоб вартість утилізації заклали в ціну батарейки. Якщо почати з копійки, проблема відразу зрушиться з місця. Також планують зняти соціальний ролик для ТБ та провести 50 відкритих уроків про шкоду відпрацьованих батарейок для школярів і студентів. Забезпечать стабільну роботу мережі всіх  пунктів прийому батарейок по всій країні та відкриють нові.

До речі, мережа «Батарейки, здавайтеся!» уклала угоду про експериментальну переробку батарейок з дніпропетровським підприємством « ГТМ ЛТД», яке до 30 квітня 2017 року перероблятиме батарейки безкоштовно. Після закінчення «переробної» кампанії підприємство-волонтер складе та оприлюднить економічний звіт про вартість переробного процесу.

— Переробка батарейок у всьому світі коштує дуже дорого, — звернула увагу Любов Колосовська. — У нас тонна виходить більше 10 тисяч гривень, тож ми вдячні нашим партнерам за безкоштовну допомогу. Всього за даними митниці в Україну завозиться 12 тисяч тон батарейок щорічно, та ми знаємо, що ця цифра набагато більша, бо існує до 60 % чорного імпорту. Оскільки це велика загроза для здоров’я та екології, треба реалізувати в Україні європейський принцип «забруднювач платить», не дочікуючись змін у законодавстві. Спільними зусиллями ми зможемо добитись того, аби у вартість кожної батарейки була закладена вартість утилізації, і направити ці гроші на збір та переробку батарейок. В Україні є близько 10 офіційних компаній, які завозять батарейки. GP Україна вже вика

зав зацікавленість у переговорах щодо

співпраці.

get_img

DSCF3874

Юлія Бабенко, фото автора

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: