Skip to content

У Дніпрі хочуть створити Парк радянського періоду

Марианна Стец

Марианна Стец

На території Новобогородицької фортеці Самарського району планують відкрити етнокультурний парк, а в одній із локацій міста – Парк радянського періоду

Головна ідея їх створення полягає у тому, що історія повинна служити сьогоденню.

– Процес декомунізації в Україні був важким, – вважає заступник директора інституту ім. Поля Володимир Панченко. – Пам’ятники комуністичного періоду розкидані по різним місцям. Ми хотім запропонувати метод так званої «м’якої декомунізації”. Історія повинна формуватися як своєрідне багатошарове зображення. Період тоталітарного режиму можна представляти по-різному. Наприклад, у Будапешті є парк, де усі скульптури радянського періоду поєднуються із архітектурою в стилі модерн. Ми хочемо також створити Парк радянського періоду, який викликатиме у відвідувачів відчуття творчого піднесення. Де саме він знаходитиметься, поки що не вирішено.

Крім того, до початку наступного року плануємо відкрити етнокультурний парк на території середньовічної фортеці Самарського району. Це буде туристичний комплекс, спрямований на організацію та проведення тематичних екскурсій, творчих виставок і народних промислів, а також наукових конференцій, екологічних заходів, рок-фестивалів, урочистих державних та фольклорних свят.

Історичний консультант Олександр Сухомлин зазначає, що в Європі існує одна цікава методика збереження історії.

– Розкопки закривають скляним павільйоном, до якого завжди є доступ, – розповідає він. – Так історична пам’ятка зберігається багато років. Там можна проводити екскурсії для школярів та студентів. Цю ж саму методику можна застосувати на території Новобогородицької фортеці.

Фортеця є пам’яткою національного значення та з 2000 року охороняється державою. Об’єкти комплексу «Самар-Дніпро-Парк» будуть наступні:
1) відтворені будівлі 17-18 століття з розміщенням музеїв та арт-галерей і сувенірних магазинів;
2) демонстрація археологічних розкопок;
3) кінноспортивний комплекс;
4) корчма-ресторан, готельний комплекс в етнічному стилі;
5) кіноконцертний закритий комплекс.

Зараз на території пам’ятки є незаконне кладовище, яке насувається на неї рік за роком. Тож поки там не встановлять паркан, відділяючий фортецю від кладовища, роботи зі створення комплексу «Самар-Дніпро-Парк» не почнуться.

10 – 11 вересня на території Новобогородицької фортеці у Самарському районі відбудеться «Самар-Дніпро-Фест».

Маріанна Стець

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: