Skip to content

Що насправді впливає на формування тарифу на воду?

Людмила Гейко

Людмила Гейко

Як формуються та з чого складаються тарифи на водопостачання і чому міська влада не може мати до цього жодного стосунку – про загальний алгоритм розповіла заступник директора КП «Дніпроводоканал» Олена Олексєєва.

– Міська влада не бере участі у формуванні тарифу. Усі повноваження належать Національній комісії в Києві. Останнє слово за нею, – зазначила заступник директора КП «Дніпроводоканал».

Елена АлексееваЗагалом 25% вартості послуги складає закупка води. Ще 20% становлять зарплати працівникам. 19% покривають витрати на електроенергію. Майже 8% йде на соцзаходи – пенсійні відрахування, страхування, внески на випадок безробіття тощо. Також близько 7% закладають на ремонти та амортизаційні відрахування, а решту 5% витрачають на реагенти для очищення води.

Тобто найбільш затратні складові тарифу – вода, електроенергія – залежать від їх постачальника, який сам встановлює ціну.

При цьому алгоритм виведення вартості тарифу – це п’ять послідовних кроків. Спочатку «Дніпроводоканал» формує приблизний тариф та розраховує витрати на виробництво послуги. Потім розрахунки вивішують на сайті підприємства та публікують у газеті. Це необхідно для того, щоб мешканці міста протягом 14 днів могли ознайомитись з ними та, за потреби, внести свої корективи.

Наступний крок – передача розрахунків до Національної комісії, яка здійснює регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг на державному рівні. Далі вже комісія встановлює тариф, спираючись на дані «Дніпроводоканалу». На сайті комісії ця інформація має пробути протягом 20 днів.

Коли спливає цей термін, Комісія збирає останнє засідання. Саме за його результатами встановлюється остаточний тариф. Water splash from water tap on white background

 

Категория: ЖКХ, Новости Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: