Skip to content

Децентралізація дозволить громаді контролювати будівництво

Людмила Гейко

Людмила Гейко

Двом об’єднаним громадам і двом містам Дніпропетровщини держава передала нові містобудівні повноваження. Це дозволяє владі на місцях контролювати будівельні роботи від «а» до «я».

Про це повідомляють в прес-службі Дніпропетровської облдержадміністрації

– На  Дніпропетровщині триває процес децентралізації. Вже маємо 16 об’єднаних територіальних громад. Ще стільки ж планують створити цьогоріч. Що дає об’єднання? Ріст доходів і повноважень. Відповідно, покращується якість послуг – виграють люди. Наразі громади отримують нові функції у сфері будівництва – від виділення землі до прийняття забудови в експлуатацію. Взірцевою є Слобожанська об’єднана територіальна громада. Вона першою в Україні отримала містобудівні повноваження і тепер ділиться своїм досвідом. Нові функції вже мають Апостолівська громада та міста Кам’янське і Покров, – зазначив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

Адміністративні послуги, пов’язані з будівництвом, стали ближче до людей. Необхідні документи можна оформити протягом двох-трьох днів не виїжджаючи за межі місця проживання. Усе безкоштовно. Влада об’єднаної громади чи міста має право давати дозвіл на будівництво і приймати готовий об’єкт. У її компетенції – контроль ходу будівельних робіт: перевірка будмайданчиків, складання приписів у разі порушень, зупинка робіт.

– Нові містобудівні повноваження дозволять мінімізувати кількість самочинних зведень, створити комфортні умови для будівельного бізнесу, наближають адмінпослуги до громадян. На сьогодні ми вже видали близько ста будівних декларацій. Без нашого дозволу не ведуться жоден ремонт, реконструкція чи забудова, – називає переваги нововведення заступник селищного голови Слобожанської селищної ради Світлана Вусик.

До кінця 2016 року кожна новостворена громада області повинна подати заявку на передачу містобудівних повноважень.

На Дніпропетровщині Слобожанська та Апостолівська об’єднані громади, міста Кам’янське і Покров уже користуються містобудівними функціями.дом

 

Категория: Общественные и социальные новости Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: