Skip to content

Об’єднається церква, об’єднається держава

Игорь Суховой

Игорь Суховой

Єпископ Дніпровський і Криворізький  Симеон не сприймає політизації ходи до дати Хрещення нашого народу. Владика одразу зазначив, що це таїнство відбулося не на Волзі чи у Підмосков’ї, а у Києві.

Владимирский собор28 липня від Володимирського собору розпочнеться хресна хода, яку у столиці поведуть священики Київського патріархату. Напередодні УПЦ Московського патріархату відзначить такою ж ходою власні уявлення про святковий день. Владика Симеон випромінює спокій та рівновагу:

  Симеон_mini«Ми продовжуємо йти до незалежного українського православ’я. Хресна хода у Києві традиційна і проходить сьомий рік поспіль. Отже вона відбувається ні з політичного наказу, а на підґрунті віри у Бога та власну споконвічну історію. Ми збираємося молитися за нашу багатостраждальну землю та її воїнів. Йтимемо повз знакові місця нашої держави і справжньої української церкви. Ми вже 25 років разом з Україною та її мовою. І хода триватиме повз визначальні місця. Златоверхий собор прихистив побитих студентів і перших героїв Майдану. Далі – Свята Софія, яка є символом нашої державності при усій повазі до лавр. Йтимемо і до Володимира з Хрестом, який стоїть над Богом даною рікою. Ми не шукатимемо протиріч. Нагнітати – це справа іншої сили. Наша ж молитися у любові до України її мовою. І це перша відмінність нашої церкви зі справжнім національним корінням».

Владику підтримує відомий пастир, голова капеланської опіки нашої єпархії , протоієрей Дмитро Поворотний. Захисники країни в зоні АТО поза очі називають отця Дмитра «бойовий піп». Він не брав до рук зброї, проте його слово завжди влучне і здатне підняти дух у важкій ситуації:

Поворотний_mini«У нас нема потреби нести стрічки й атрибутику  чужинців. Ми підемо по рідній землі, щоб нагадати своїм миролюбством і виваженістю про справжні цінності. Наша хода розпочнеться від головного собору Церкви, яка несе знак миру і добра. А ходу, яка має іншу мораль, не пускають на шляху до Києва у Житомир, Бориспіль… Знаю, що і серед них є віруючі люди. Але не можна серйозно сприймати відверту режисуру та показуху. З Почаївської Лаври до столиці вийшло десять тисяч, а до Кременця дісталася тисяча… Усіх бажаючих відзначити просвітління великого князя Володимира Київського, ми запрошуємо взяти участь у хресній Ході у Києві. Збір бажаючих на Вокзальній площі 27 липня о 22-й годині».

Духівники підкреслили, що автобуси на Київ не оплачують олігархи чи могутні вороги за-за кордону . Подорож організують українські активісти, тому бажаючим слід мати до 150 гривень вільних коштів на паливо. Вони повинні дістатися до Києва наступного дня. О 9-й ранку 28-го липня  розпочнеться молебень, який правитиме  Святійший Патріарх Філарет. А потім він разом з прихожанами розпочне від Володимирського собору мирну хресну ходу. А мирна вона має бути, бо переможна.

Ігор Суховий

Категория: Новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: