Skip to content

Революція здоров’я

Людмила Гейко

Людмила Гейко

Нова медична програма, яку за ініціативою міського голови розробили головні лікарі центрів первинної медико-санітарної допомоги, забезпечить дніпрянам якіснішу і доступнішу медицину.
Про історичні зміни в первинній медицині міста розповіли виконуючий обов’язки директора департаменту охорони здоров’я міської ради Андрій Бабський і головний лікар Дніпропетровського центру первинної медико-санітарної допомоги №3 Ольга Ральченко.

1– Одинадцята сесія міської ради Дніпра стала відліком у процесі, який дійсно можна назвати історичним: депутати затвердили комплексну цільову програму «Здоров’я населення» з абсолютно новими підходами у забезпеченні якісної медицини, – не приховує гордості Андрій Анатолійович. – За ініціативою і дорученням Бориса Філатова розраховану на п’ять років програму вперше розробляли головні лікарі центрів первинної медико-санітарної допомоги, які добре володіють реальною ситуацією і зацікавлені в тому, аби городяни в першу чергу могли отримати кваліфіковану медичну допомогу за місцем проживання. Аби стосунки між лікарем і пацієнтом стали більш довірливими і спрямовувалися на запобігання, упередження хвороби. Профілактика і вчасне її виявлення дають можливість вирішити проблему швидко, якісно, без значних фінансових затрат. Працювати саме в такому напрямку у наших лікарів є велике бажання і досвід.

Не секрет, що дуже часто, побоюючись, що лікування виявиться не під силу фінансово, люди не звертаються по допомогу вчасно. Це ускладнює процес лікування в подальшому, і згодом на нього доводиться витрачати набагато більше коштів і зусиль. Та відтепер, коли в новій програмі враховані всі нюанси роботи первинної ланки медицини безпосередньо з позиції людей, які знають її зсередини, ситуація кардинально зміниться. Жителі Дніпра зможуть набагато краще дбати про своє здоров’я. Особливо пільгові категорії населення, яким бракує коштів на найнеобхідніше.

– Відтепер вартість цілої низки лікарських засобів і процедур городянам відшкодовуватиметься, – зазначає Андрій Анатолійович. – Особливу увагу
в програмі приділено здоров’ю населення, яке працює. Обстеження працівників буде обов’язковим і плановим. Те ж стосується і запобігання раку молочної залози. Місто забезпечить безплатне проходження мамографії для пільгової категорії населення і часткове відшкодування вартості процедури для інших. Передбачена суттєва допомога для діабетиків, гіпертоніків. Безумовно, важливо, що комплексна програма «Здоров’я населення» допоможе вирішити й проблему дефіциту кадрів, підняти престиж професії. Робити це потрібно було вже давно, оскільки на первинній ланці працюють близько 40 відсотків лікарів пенсійного віку і 15 – передпенсійного.

Вирішити ж проблему має угода міськради з профільними вишами країни про підготовку фахівців медичної галузі. Йдеться у програмі й про соціальний захист працівників лікувально-профілактичних закладів: забезпечення службовим житлом, відзначення кращих працівників охорони здоров’я. До речі, з 1 квітня цього року медики Дніпра вперше почали отримувати щомісячну муніципальну надбавку в розмірі 40 відсотків від окладу. А до професійного свята їм вперше виплатили премію по тисячі гривень.

2Узагальненням пропозицій від колег до міської цільової комплексної програми займалась лікар з 35-річним досвідом роботи Ольга Ральченко. Саме вона й представляла цю програму у сесійній залі.

– У мене велика лікарська практика, та вперше на моїй пам’яті міський голова сам звернувся до медиків із пропозицією розробити програму, – звертає увагу Ольга Павлівна. – Це велика довіра, і ми підійшли до її створення з великою відповідальністю. В кожному центрі первинної медико-санітарної допомоги всі розділи обговорили в колективах. Тож «Здоров’я населення» – це не ініціативи чиновників. Це сукупність наших, лікарських настанов і вимог. Бо лише знаючи проблемні питання зсередини, можна напрацювати план їхнього вирішення й покращити якість обслуговування пацієнтів. Саме пропозиції фахівців з покращення здоров’я городян лягли в основу такого важливого документа. Приємно, що в медичній спільноті Дніпра прийняту депутатами програму називають справжньою революцією у сфері первинної медицини міста.

Якщо проаналізувати програму детально, стає зрозуміло, що це, без перебільшення, так. Для збільшення тривалості активного життя населення та забезпечення керівників усіх рівнів управління охорони здоров’я міста оперативними та достовірними даними стосовно соціально важливих захворювань, аналізу ефективності та якості медичних послуг центрів будуть використовуватись сучасні IT-технології. Єдиний інформаційний простір галузі передбачає удосконалення електронного реєстру пацієнтів, «Електронного рецепта», «Електронного кабінету пацієнта», «Електронного лікарняного», медичної інформаційної системи сімейного лікаря, безпаперового документообігу. Подальший розвиток інституту сімейного лікаря в місті відбуватиметься шляхом створення мережі нових амбулаторій загальної практики сімейної медицини за рахунок Світового банку. Про навчання фахівців новітнім технологіям для ефективного застосування лікарських засобів та медичних виробів й говорити не доводиться. Як і про створення сприятливих умов для пацієнтів у центрах і амбулаторіях міста. Зокрема, на матеріально-технічне та інформаційне забезпечення у центрах ПМСД, створення єдиного інформаційного простору галузі передбачено 1 млн. 300 тис. грн. На створення умов для ефективного функціонування закладів охорони здоров’я, що надають населенню первинну медико-санітарну допомогу, – 7 млн. грн.

Андрій Бабський і Ольга Ральченко наголошують, що оскільки здоров’я жінок та дітей обумовлює стан майбутніх поколінь, один з основних розділів нової програми – умови безпечного материнства, здорового дитинства та збереження репродуктивного здоров’я. На це виділено 6 млн. 781 тис. грн. Зокрема, безплатним обстеженням 1-го і 2-го скринінгового УЗД та біохімічного скринінгу будуть забезпечені вагітні пільгової категорії. Для цього передбачено 200 тис. грн. І така ж сума – для безплатного проведення мамографії жінкам пільгової категорії. Для ранньої діагностики передракових станів та виявлення онкопатології на ранніх стадіях частково відшкодовуватиметься таке обстеження і для інших жінок міста.

Контроль ефективності лікування та розвитку ускладнень цукрового діабету в закладах охорони здоров’я стане можливим завдяки реактивам, тест-системам та витратним матеріалам для вимірювання глікованого гемоглобіну, мікроальбумінурії, постійного моніторингу глюкози в крові.

– Для задовільної компенсації та подовження життя необхідне якісне лікування хворих на цукровий діабет 2-го типу, – пояснює Ольга Павліна. – Тож лікарі запропонували придбати для них таблетовані цукрознижуючі ліки, впровадити на рівні міста системи реімбурсації. На це передбачено 5 млн. 500 тис. грн. Щоб не допускати великої смертності від серцево-судинних захворювань у подальшому, 350 тис. грн. підуть на відшкодування вартості проведеного дослідження ліпідів крові для пільгової категорії, закупівлю біохімічного аналізатора. Профілактика серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань обійдеться бюджету у 2 млн. 693 тис. грн. Часткове відшкодування вартості проведеного дослідження ліпідів крові для пільгової категорії населення, впровадження на рівні міста системи реімбурсації вартості лікування для хворих на гіпертонічну хворобу – 2 млн. грн. Маємо досвід, коли за рахунок державної програми відшкодовувались гіпотензивні препарати за рецептом лікаря. Сьогодні хочемо цю практику відновити на рівні міста.

Не забули й про учасників бойових дій в Донбасі. Серед іншого для них передбачено зубне протезування у повному обсязі на основі сучасних технологій з ефектом поновлення жувальної функції зубощелепної системи. Це також забезпечить профілактику захворювань шлунково-кишкового тракту, покращить загальний стан здоров’я. На ці цілі закладено 300 тис. грн.

– У цілому на програму «Здоров’я населення» передбачено 47 млн. 285 тис. грн., – говорить Андрій Анатолійович. – Хочу звернути увагу на те, що орієнтований обсяг фінансування з урахуванням пунктів попередньої програми та наданих пропозицій залишився на тому ж рівні. Ми лише уважно проаналізували та перерозподілили кошти за тими напрямками, які сьогодні більш потрібні. Багато важливих заходів, про які ми розповіли вище, буде профінансовано вперше. Медики міста готові вдосконалювати систему надання медичних послуг на первинному рівні населенню й надалі. Ми щиро вдячні міському голові за те, що збереження здоров’я дніпрян сьогодні стоїть на першому місці. Немає нічого важливішого й ціннішого за це.

Юлія БАБЕНКО, фото автора

Категория: Новости здоровья Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: