Skip to content

У Дніпрі презентували кліп «Отче наш»

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

Його творці упевнені, що єдина молитва для всіх, хто вірить в Бога, зробить нас мудрішими, милосерднішими один до одного, об’єднає нас у прагненні жити в мирі і любові на рідній землі.

DSCF3690
Протоієрей, голова відділу капеланській опіки Дніпропетровської єпархії Київського патріархату, настоятель Храму Покрова Пресвятої Богородиці, капелан полку «Дніпро-1» та 20 мотопіхотного батальйону Дмитро Поворотний зазначає, що цей проект — продовження заходу, який відбувся на Прощену неділю на алеї Небесної сотні біля ОГА.

— Там кожен із представників християнських конфесій прочитав молитву “Отче Наш”, тому що це основа нашої віри, — нагадав він. — Це єдина молитва, яку використовує кожен християнин і в особистій практиці молитовній, і у церковній. Саме це ми вирішили втілити і в ось такому відеороліку. Єпископ Михайло Мокієнко, який представляє обласне об’єднання церков ХВЄ, погодився це зробити і дуже гарно втілив задум.

Поява такого відеоролика, як сказав Дмитро Поворотний, наразі є надзвичайно важливою, бо у суспільстві є запит на об’єднуючі речі. Ще декілька років християни різних конфесій ігнорували один одного, не довіряли один одному. Хтось вважав себе важливішим, хтось наймудрішим, хтось найвіруючишим — різне було. Тепер ці стосунки налагоджуються. Бо у розділенні, яке привело до конфлікту на сході України, релігійний чинник відіграв дуже велику роль.

— Наші хлопці, які на сході захищають нас, відстоюють мир, різні, християни дуже різних конфесій: є католики, є греко-католики, є православні різних деномінацій, багато протестантів, багато мусульман, іудеїв, — зазначає Дмитро Поворотний. — І вони там не діляться за цими ознаками, вони роблять спільну справу. І ми, як представники релігійних організацій, мусимо також це показати тут, у мирному житті, і налагодити контакт, спілкування, дати такий меседж суспільству. Щоб всі знали, що релігійний чинник не можна  використати проти суспільства. Ми засвідчуємо свою єдність молитвою “Отче Наш”.

Настоятель церкви Покрови, отець Василь Колодій (Українська Греко-Католицька Церква) переконаний, що  на питання – „Щоб об’єднатися, чи повинні ми прийти до однієї церкви, об’єднатися в одній релігій?” — відповідь у молитві “Отче Наш”. З перших слів ми кажемо “Отче Наш”, тобто для всіх, хто визнає Бога, він є  Небесний Отець. І ми навколо Небесного Отця єднаємося. Кожний у свої вірі, кожний у своїй церкві, і кожен у своєму вченні, але визнаємо єдиного Бога, що створив Небо і Землю. Тож й мова йде не про перехрещування чи зміну віри, а про об’єднання навколо розуміння, що нас створив Бог.

— Отче Наш” —  відповідь на всі потреби суспільства в усі часи, — говорить отець Василь Колодій. — Бо коли спиталися в Ісуса Христа “Господи навчи нас молитися”, а він каже їм “Коли молитеся, кажіть просто “Отче Наш, ти, що єси на небесах…””. І це на той час стосувалося і євреїв, і єфисян, і коринтян, і римлян, і всіх інших. І нас сьогодні це стосується. Ми усі віримо в єдиного Бога. В усіх є ті 10 заповідей, які дав Бог людям. Не конкретному народу, а усім. В основу будівництва суспільства мають лягти 10 заповідей Божих і Божа основа, решту далі будуйте. Ми всі є однаковими в тому, що Бог нас усіх однаково любить. І всі різні через те, що Бог нас такими зробив. І Бог нас любить через те, що кожен із нас є інакшим. Але нас об’єднує любов. Будьмо різними, але єднаймося в любові навколо того, хто нас сотворив.

Як наголосив єпископ Михайло Мокієнко, вже 5 років, як підписана декларація про Раду християнських церков Дніпропетровської області. На цю пропозицію відгукнулися усі, крім Московського патріархату. Але їх теж чекають. Бо за цей час всі ближче познайомилися один з одним, а це дуже важливо в будь-якій справі. Спільні молитви, спільні круглі столи дають розуміння, як допомогти Україні, як подолати біду, що прийшла на нашу землю.

— Ми регулярно відсилаємо автобуси із гуманітарною допомогою на схід України, — говорить він. — Проводили концерти для поранених солдат. Наші віряни жертвували кошти багатьом людям. А цим проектом, молитвою “Отче наш” ми хотіли показати добрий приклад. Досить ділити Україну за мовними ознаками, за релігійною приналежністю. Сьогодні вона, як ніколи, потребує єдності. Тому цей проект про молитву Господню, і хай він буде добрим закликом для кожного з нас.

Відеоролик, який допоміг втілити у життя автор і режисер кліпу Михайло Москаленко, викладуть в Інтернеті, на сайтах церков. Ця робота – переконливий доказ того, що ми рівні серед рівних, члени суспільства Богом даної нам землі і Богом даної нам держави України. І ми мусимо вирішувати тут питання цивілізовано на якомусь фундаменті. А християни роблять це на фундаменті миру.

Юлія Бабенко, фото автора.

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: